CHP ve AKP'nin büyükşehir adayları kim olacak?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 19 Eylül 2008 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aydın Ayaydın'ın yazısı

Kamuoyu iç siyasette yaşanan olaylar ve Deniz Feneri'ne odaklanmışken, siyasi partilerde gizliden gizliye yaklaşan yerel seçimlerde, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanabilecek aday arayışına girdi.

Geçen akşam, Boğaz'daki Four Seasons otelde ünlü inşaatçı Yaşar Aşçıoğlu yaklaşık 1.000 kişiye iftar yemeği verdi. İftarda hemen hemen her siyasi partiden önemli isimler vardı. Konuştuğum herkes İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AKP ve CHP'den muhtemel aday isimlerinden söz ediyordu. AKP'de İstanbul için mevcut Başkan Kadir Topbaş'ın yanında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Mesut Pektaş isimleri telaffuz ediliyordu.

***

CHP'de ise İstanbul örgütünün, Mehmet Sevigen, Erdoğan Toprak, Uğur Dündar, Cem Boyner, Cem Kozlu ve Migros Genel Müdürü Bülend Özaydınlı isimleri üzerinde çalıştığı ve kamuoyu araştırması yaptıkları bizzat CHP'liler tarafından dile getiriliyordu. CHP'lilerin, adı geçen adaylar arasında yılların eskitemediği ünlü gazeteci Uğur Dündar'a daha sıcak baktıklarını gördüm.

Hem AKP'nin hem de CHP'nin çok önem verdiği bir diğer il kuşkusuz İzmir. CHP, elinde olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı bırakmak istemiyor. AKP de ne olursa olsun İzmir'i mutlaka almak istiyor. AKP İzmir için aday arayışını gizlilik içinde yürütürken, teklif götürülen İzmir eski Valisi Yusuf Ziya Göksu'nun siyaseti düşünmediğini kesin bir dille ortaya koyduğu, Işın Çelebi isminin de bazı AKP'liler tarafından telaffuz edildiği konuşulurken, Başbakan Erdoğan'ın kafasında İzmirli ünlü bir iş adamının ismi olduğu konuşuluyor. CHP'de mevcut Başkan Aziz Kocaoğlu ile eski Bakan Hakan Tartan isimlerinden biri olacağına dikkat çekiliyor. Ancak ibrenin Hakan Tartan'dan yana olduğu konuşuluyor.

***

İktidar ve ana muhalefet partilerinin esas çekişme yaşacağı ilin Ankara olduğu konuşuluyor. Bir kısım AKP'lilerin açıkça dillendirdiğine göre Melih Gökçek yerine, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok veya TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar isimlerinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için daha şanslı adaylar oldukları yönünde. Görüştüğüm etkin bir AKP üst düzey yetkilisi ise adaylarının Melih Gökçek olacağı kanaatinde. Anlaşılan AKP Ankara adaylığı için son dakikaya kadar nefes kesen bir yarış olacak. Ancak, 22 Temmuz seçimleri sonuçlarında önemli katkısı olduğu düşünülen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın İstanbul veya Ankara'dan Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabileceği kulislerdeki ortak kanı.

CHP de Ankara için iddialı adaylar peşinde. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Ankara'ya çok önem verdiği konuşuluyor. Şu ana kadar CHP de Ankara için Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve Murat Karayalçın isimleri telaffuz ediliyor.

Anlaşılan, muhalefet ve iktidar partilerinin liderleri bayram tatili boyunca, bir taraftan dinlenecek, bir taraftan da İstanbul, Ankara, İzmir ile diğer bazı önemli illerin belediye başkan adaylarını isimlendirmeye çalışacaklar. Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal için çok zor bir süreç başlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber