Sezaryenci doktordan normal doğuma direniş

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Eylül 2008 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezaryen oranları yükseldi, Sağlık Bakanlığı el koydu. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları yeniden öğrenci oldu. Doktorların, bebek ölümleriyle gündeme gelen Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde eğitime alınmasını meslektaşları ?onur kırıcı' olarak niteledi

Sağlık Bakanlığı

sezaryen doğum oranını yüksek bulduğu bazı kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarını çalıştıkları kentlerden çağırarak Ankara'da Dr. Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 14 günlük eğitime almaya başladı.

1 Eylül'de yürürlüğe giren Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi'ne göre, kurumsal performans kriterleri arasında sezaryen oranları da yer alacak. Kritere göre, eğitim hastanelerindeki sezaryenle doğum oranının yüzde 20'yi, diğer hastanelerde yüzde 15'i geçmemesi gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2006'da toplam doğum oranı 706 bin iken, bunun 288 binini, yani yüzde 40,8'ini sezaryenle doğum meydana getiriyordu. 2007'de ise toplam 766 bin doğum gerçekleşti. Bunun 251 bini yani yüzde yüzde 32,8'sini sezaryen doğum oluşturdu. Ancak Sağlık Bakanlığı bu sayıyı daha da aşağıya çekebilmek için yeni bir adım attı.

EĞİTİMİN MAHİYETİ BELİRSİZ

Sağlık Bakanlığı'nın Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü'nün 22 Ağustos 2008 tarihli yazısının ardından İl Sağlık Müdürlükleri'ne gönderilen yazılarda haklarında inceleme yapılan bazı doktorların ?doğum eyleminin yönetimi' konusunda Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi Doğum Ünitesi'nde hizmet içi eğitime alınacakları tebliğ edildi. 14 gün sürecek eğitimin mahiyeti konusunda bir açıklama yapılmazken, bazı doktorların eğitime başladıkları ancak sadece sabah ve akşamları imza attıkları ileri sürüldü. Sağlık Bakanlığı'nın bu yöntemini ?cezalandırma' olarak değerlendirerek tepki gösteren doktorlar ?onur kırıcı' ifadesini kullandı.

İNSAN SAĞLIĞI FARKLI

Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, dernek yönetimi olarak konuyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirterek şöyle konuştu:

?Gelişmiş tüm ülkelerde sezaryen doğum yüksektir. Bazı kadın doğum uzmanlarının fazla sezaryen doğum yaptırdığı ifade edilerek Ankara'ya çağrılması onur kırıcı. Ayrıca bu hastanenin sezaryen oranınını da, nasıl bir eğitim uygulanacağını da bilmiyoruz. İnsan sağlığı, ?fazla oluyor keselim' denilecek bir husus değildir.

Türkan Yılmazer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber