İlginç iddia: Virüsler değişti, bu sene grip aşısı etkili olmaz

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Eylül 2008 07:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, önceki yıllardan farklı olarak bu yıl üç antijeni de değiştirilen grip aşısının az etkili olacağını savundu. Yeni dönemde grip virüsünün bilinmediğini söyleyen Küçükusta, "Geçen yıl aşılardaki antijenler virüslere karşı etkisiz kaldı.

Bu sene de aşıların yeni virüslere karşı koruyucu etkisi belli değil." dedi. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre geçen yıl grip aşısının koruyuculuk oranı yüzde 44 olarak belirlenmişti. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, grip aşısının her sene yeniden hazırlanmasına rağmen ideal şartlardaki koruyuculuğunun en fazla yüzde 70-80 olduğunu anlatıyor. Küçükusta, şunları anlattı: "Etkinlik, esas olarak aşı içinde bulunan virüslerle o yıl gribe sebep olan virüslerin yapısal özelliklerinin birbirine benzemesiyle ilgilidir. Bu benzerlik ne kadar fazlaysa, aşının koruyuculuğu da o kadar yüksek olmaktadır. Fakat geçen sene bu oran çok düştü ve aşının etkisi azaldı. Bu sene de aşılara tamamen farklı virüsler dahil edildi. Şu anda salgın virüsü belli değil. Aşı içerisine konulan üç virüs dışında başka bir virüsle karşılaşırsa etki meydana gelmez."

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Recep Öztürk ise çok ciddi bir durum olmaması halinde aşıların etkili olacağını söylüyor. Aşının bir önceki yıldaki salgınlara sebep olan virüsler dikkate alınarak yapıldığını anlatan Öztürk, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre hazırlanan aşının şu anda en sağlıklı aşı olduğunu belirtiyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan 100'den fazla laboratuvarda hangi virüslerin salgın yaptığı sürekli izleniyor. Bunlar içinden en çok hastalık yapan iki A ve bir B tipi virüs belirlenerek üretici firmalara bildiriliyor. Buna göre aşı üretimi yapılıyor.

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber