Tüketici ?KRAL' olacak 15 yeni zırhla korunacak

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 21 Eylül 2008 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aldıkları üründen, kullandıkları krediye, yaptıkları yolculuktan paket turlara kadar tüketiciler AB normlarında hizmete kavuşacak

Hükümetin sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilere gönderdiği 3. Ulusal Program taslağına göre tüketicinin daha iyi korunması ve AB ülkelerindeki standartlarda hizmet alabilmeleri için 15 yasa ve yönetmelikte değişikliğe gidiliyor. Gelen öneriler doğrultusunda son şekli verilecek olan taslağın yıl sonunda kanunlaşması bekleniyor. Sadece Ürün Güvenliği Yasası'yla ilgili düzenleme 2009 yılına kalacak. Programda yer alan düzenlemeler şöyle:

* Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda değişiklik yapılarak tüketici aleyhine olan hükümler kaldırılacak.

* Tüketicinin zarara uğratılmaması için Ticari reklam ve ilanlara ilişkin yeni düzenlemeler yapılacak. Mevcut yönetmelikte ve Reklam Kurulu Yönetmeliği ile Etiket, Tarife ve Fiyat listeleri yönetmeliğinde değişikliğe gidilecek.

* Bakanlık Mesafeli Sözleşmelere İlişkin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında yönetmelikte değişiklik yapacak. Böylece finansal hizmetlerin mesafeli sözleşme yoluyla sağlanması da sağlanacak.

* Taşınmazlardan Kısmi Süreli Faydalanma Hakkı Veren Sözleşmelere İlişkin Uygulama Usul ve Esasları hakkında yönetmelik de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Ulusal Programla ilgili hedefleri arasında yer alıyor.

Tüketici kredisinde düzenleme

En çok şikayet edilen konulardan biri olan tüketici kredileriyle ilgili olarak AB mevzuatına tam uyum sağlanması için Tüketici Kredisi Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çıkarılacak. Böylece sözleşmeler daha da şeffaflaşacak, tüketici beklemediği bir durumla karşılaşmayacak. Bankalar aleyhine açılan davalar da azalacak. Ayrıca Ürün Güvenliği Kanunu'nda düzenlemelere gidilerek tüketicinin daha etkin korunması sağlanacak.

YOLCU VE TATİLCİ KORUNACAK

Tatile gidenlerden başvuru sırasında söylenenden farklı olarak ekstra ücret alınmasının önüne geçilecek. Bu maksatla, Paket Tur Sözleşmeleri Uygulama ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına dair yönetmelik çıkarılacak. Ayrıca Deniz Turizmi yönetmeliği ile Yolcu Hakları Talimatı tüzüğü çıkarılarak mağduriyetlerin önüne geçilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber