Çamaşır makinesini 22:00'den sonra çalıştırın, faturanız yarı yarıya azalsın

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 22 Eylül 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik fiyatları, 1 Ekim'den itibaren artıyor. Peki faturalardaki rakamların uçmaması için ne yapılabilir? Evde basit kurallar uygulayarak ve tarifenin ucuz olduğu akıllı saatlere dikkat ederek faturalarınızı düşürebilirsiniz.

***

Elektrik faturası çarpacak tedbirinizi şimdiden alın

Elektrik fiyatları 1 Ekim'den itibaren konutlarda yüzde 9.07 artacak. Evde basit kurallar uygulayarak ve tarifenin ucuz olduğu akıllı saatlere uyarak faturalarınızı düşürebilirsiniz.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), enerji maliyetlerindeki artış gerekçesiyle elektrik fiyatlarını 1 Ekim tarihinden itibaren konutlarda yüzde 9.07, sanayide ise yüzde 9.27 oranında artırdı. Son zamlarla birlikte elektrik fiyatları yılbaşından bu yana konutta toplam yüzde 54, sanayide ise toplam yüzde 46 artmış oldu.

Akıllı sayaç alın

Elektrik faturalarının cep yakmaması ve tasarruf yapılması için uzmanlar basit önlemler tavsiye ediyor. Bunlardan ilki, akıllı sayaçlar ile puant tarifeye geçilmesi, diğeri ise ev aletlerini kullanırken bazı küçük tedbirler alınması. Uzmanlar, elektriğe sabah, akşam ve gece olmak üzere 3 farklı tarife uygulandığına dikkat çekerek tüketicilerin bu saatlere riayet etmesi durumunda sarfiyatın da önemli oranda düşeceğini belirtiyor.

Buna göre, abonelere gündüz (06.00-17.00 saatleri arası) normal tarife, akşam (17.00-22.00 saatleri arası) puant, yani normalin yaklaşık 2 katı olan pahalı tarife, gece ise (22.00-06.00 saatleri arası) normalin yaklaşık yarısı ucuz tarife uygulanıyor.

Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, ütü gibi elektrikle çalışan cihazların akıllı saatler olarak tanımlanan gece 22.00-06.00 saatleri arasında kullanılması durumunda faturalara yansıyacak miktar yarı yarıya azalıyor.

Akıllı saatler dışında evlerde kullandığımız lamba ve aletleri tasarruflu olanlardan seçmek tüketimi azaltıyor.

Daha çok ödeyeceğiz

Yapılan bir araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin 2007'de 36.4 YTL olan aylık elektrik faturası 56.8 YTL'ye çıkacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber