Krizin Türkiye'ye faturası: Kira öder gibi ev sahibi olmak hayal oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2008 18:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

SARAY SÜT-Ekonomi

İSTANBUL- Amerika'da mortgage kaynaklı küresel finans krizinin maliyeti gün geçtikçe artarken, yaşanan gelişmeler gayrimenkul sektörünü kara kara düşündürüyor.Bir süredir yüksek faizler yüzünden Türkiye'de uygulanamayan mortgage sistemine geçişin bu yüzden daha da aksayacağı ifade ediliyor. Gayrimenkul projelerine fon sağlayan Krea Grubun üst yöneticisi Hakan Kodal, bankaların bundan sonra konut finansmanı sağlarken daha tedbirli davranacağını söyledi. Ev sahibi olmada Amerikan modelinin çöktüğünü vurgulayan Kodal, yeni dönemde özellikle alt gelir grubuna yönelik konutları için açılacak mortgage kredilerinde devlet desteğinin büyük önem kazanacağını belirtti.

Küresel krizin Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne etkilerini anlatan Hakan Kodal, bu amaçla düzenlediği toplantıda müteahhitler ve dar gelirli vatandaşları hayal kırıklığına uğratacak değerlendirmelerde bulundu. Kodal, "Sosyal konutun hükümetlerin gerek vergi teşvikleriyle gerek kamu eliyle destekleyeceği bir dönem ortaya çıkıyor. Geliri çok düşük olan kesime bankacılık sektörünün finansman sağlama şansı yok. Önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde bankacılık sektörü bu segmente kesinlikle el sürmeyecektir." dedi.

Gayrimenkul sektörünün adeta ağır bir sindirim dönemi yaşadığını aktaran Kodal, " 2008 zor bir dönem olarak anılıyor. Ama 2009 da kolay bir yıl olmayacak. Sermaye yapısı güçlü olan kurumlar daha güçlü çıkacak bu dönemden." diye konuştu.

Kodal, mali krizin çıkmasının temelinde bulunan mortgage sisteminin çatısı ve omurgası ile ilgili tartışmalar bulunduğunu, önümüzdeki dönemde sistemde iki ayrım olacağını belirterek, şöyle devam etti: "Orta kesime sosyal konuta yönelik mortgage, daha fazla kamu desteği ile devam eden bir sektör haline gelecek. Çünkü bunun riskini özel kurumlar almayacaktır. Tam tersi özel söktör ya da bankalar da kendilerine göre sağlıklı gördükleri konut finansmanını kamu desteği olmadan sendikasyonlarla sağlayacak. Eğer hükümet özel bir destek vermezse alt gelir grubuna yönelik orta ve uzun vadede beklenti içine girmek yanlış olur. Faizlerin biraz düşmesi halinde orta gelir grubuna yönelik bir beklenti içine girebiliriz." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE YATIRIMCILAR İÇİN CAZİP BİR ÜLKE"

Dünya piyasalarının uzun süreli bir kriz veya resesyon sürecine girdiğini işaret eden Kodal, yaşanan bu durumun krizin dip noktası olarak görüldüğünü aktardı. Türkiye'nin bu dönemde hiç olmadığı kadar yatırımcıların gündeminde olduğunu ifade eden Kodal, yatırımcıların bu ilgisinin gelişmekte olan ülkelerde büyümenin devam edeceği yönündeki beklentiyle ilgili olduğunu ifade etti. Türkiye'nin ciddi bir nüfus potansiyeli olduğunu ve burada ciddi bir ihtiyacın söz konusu olduğunu belirten Kodal, gelişmiş ülkelerde yatırım alanının kalmadığına işaret etti.

Krizin Türkiye'ye etkilerinin sınırlı olduğunu ifade eden Kodal, şöyle konuştu: "Türkiye'nin yatırımlar açısından cazip bir ülke. Türkiye şuanda geçtiğimiz iki yılki kadar kesinlikle cazip değil. Ancak, azalan bir yatırım ortamında göreceli olarak iyiyiz.

Cari açık en büyük risk olarak görülüyor. Faizlerin 2009'dan önce düşüşü geçmesi zor. Hatta kriz nedeniyle önümüzdeki altı ayda biraz daha yükselebilir"

"MERRİLL LYNCH'İN ORTAĞI"

Merrill Lynch ile imzalanan ortaklık anlaşması kapsamında Temmuz 2006' da faaliyetlerine başlayan Krea Grup, konut, alışveriş merkezi, miks gayimenkul projelerine fon sağlayarak, bu projelerin geliştirme, pazarlama- satış faaliyetleri ve alışveriş merkezi yönetimi ve danışmanlığı gibi gayrimenkul sektörünün farklı alanlarında hizmet vermeyi hedefliyor.

Kodal, Merrill Lynch'in 50 milyar dolara Bank of America'ya satılmasının piyasada güven verici bir olay olarak algılandığının belirterek, bu kararın, artık yatırım bankacılığının tarih olduğunun gösterdiğini, ticari ve yatırım bankacılığının artık bundan sonra birlikte düşünülmesi gerektiğini ortaya koyduğunu aktardı.

Krea'nın orta ve uzun vadede Türkiye'deki yatırım kararlarında bir değişiklik olmadığını aktaran Kodal, Merrill Lynch'in Bank of Amerika ile birleşmesinin de yatırım kararlarını etkilemediğini söyledi. Kodal, Şirketin gayrimenkul fon yönetimi ile ilgili planlarında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Gelişmekte olan ülkelere Bank of Amerika'nın da

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber