Oyuncakta güvenlik duvarı ?3 yaş altı' oyunuyla deliniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 yaş altı çocukların oyuncakları için aranan güvenlik testinden geçmemek için hileye başvuran ithalatçının önü kesiliyor. Artık ithalatçılar, hemen hemen tüm yapılan oyuncaklar için ?3 yaş altı çocuklar için uygun değildir' ibaresini kullanamayacaklar

ÇOCUKLAR için üretilen oyun amaçlı kitap ithalatında ?ürün güvenliği testlerini' geçmek için ürünler hakkında yanıltıcı beyanda bulunan oyuncakçılara sıkı denetim geliyor. Böyle çalışan üreticilerin oyunlarını bozmaya hazırlanan, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) artık, 3 yaş üstü çocuklara yönelik oyuncak kitapların ithalatında da ?3 yaş altı çocuklara yönelik oyuncaklarda aranan güvenlik testleri' arayacak. DTM Müsteşarı Tuncer Kayalar, bazı üreticilerin, güvenlik testini yaptırmamak için 3 yaş altı çocuklara yönelik kitapların ithalatında ?3 yaşından küçük çocuklar için uygun değildir' diye ibare kullandığına dikkat çekti.

YÖNETMELİĞE UYGUN OLACAK

KAYALAR, 3 yaşından küçük çocuklar için üretilmiş oyuncak kitapların çocuk sağlığı ve güvenliği için risk yaratmayacağına dair tüm test raporlarına haiz olması gerektiğini vurguladı, bundan sonra ?3 yaş altı çocuklar için uygun değildir' ibaresi bulunsa bile çocuklara yönelik oyuncak kitapların ithalatında ?3 yaş altı çocuklara yönelik oyuncak testinden geçtiğine' ilişkin belgeler aranacağını bildirdi. Kayalar, yerli üretim veya ithalat yoluyla Türkiye piyasasına arz edilmek istenen tüm oyuncakların Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik'e uygun ve güvenli olması gerektiğini hatırlattı.

BAKANLIK VE DTM SORUMLU

KAYALAR bunu sağlamak üzere, AB dışındaki ülkelerden ithal edilmek istenen oyuncakların Sağlık Bakanlığının piyasa gözetimi ve denetimine, DTM'nin de ithalatta ürün güvenliği denetimi'ne tabi olduğunu kaydetti. Sağlık Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliğinde, oyuncağın ?14 yaşından küçük çocukların oyunlarında kullanılmak amacıyla tasarlanan ürünler ve oyun araç-gereçleri' olarak tanımlandığını belirten Kayalar, AB tarafından hazırlanan rehberde de, sayfa sayısı, materyaller, detay seviyesi dikkate alınarak oyuncak kitapların tespit edildiğini hatırlattı.

Normal baskılı kitaplar oyuncak sayılmıyor

AB Komisyonu tarafından hazırlanan rehbere göre birkaç sayfalı, basit şekilli ve sayfalarına dokunulduğunda ses çıkartan kumaş kitaplar, birkaç sayfalı basit şekilli plastik veya plastik olmayan kitaplar sayfalar, çıkartma kitapları, açılır kapanır şekiller içeren, çıkartmalı, basit özellikli, CD içeren, fonksiyonel klavyeli, üç boyutlu metin içeren kitaplar 3 yaş altı çocuklara yönelik oyuncak kitaplar olarak tanımlanıyor. Çıkartma içeren ve çantaya benzeyen, daha detaylı hareket özelliği bulunan, metin içeren kitaplar ise 3 yaş üzeri çocuklara yönelik kabul ediliyor. Çocuklara ebeveynleri, öğretmenleri ve büyükleri tarafından okunan kabartma baskılı veya normal baskılı kitaplar ise oyuncak kabul edilmiyor.

İthalatçılar ilgili belgeleri bulundurmalı

DTM Müsteşarı Kayalar, bu ürünleri ithal eden ithalatçıları, zor durumda kalmaması için ilgili belgeleri bulundurmaları konusunda uyarırken, ailelerin, oyuncak alırken, çocukların güvenliği açısından, oyuncaklarla ilgili sınıflandırmalara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Oyuncak amaçlı kitap ithalatında denetime ilişkin duyurunun, ithalatta kontrol yapan dış ticarette standardizasyon birimlerine bugün iletildiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber