1045, 1095, 1099, 1056, 1038... Peki hangisi daha karlı?

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Eylül 2008 14:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Erkan Çelebi'nin yazısı

ŞEKER Bayramı'da, şehirler ve milletlerarası telefon görüşmesi yoğunluğundan yararlanmak isteyen alternatif operatörler 4 haneli ön numara uygulamasıyla telekomünikasyon pazarından 400 milyon dolarlık pay almayı hedefliyor.

Uygulamada sabit hatlı telefondan yapılan uluslararası görüşmelerin dakikası 12.5 YKr'tan 5.5 YKr'a, cep telefonlarında ise dakikası 39.89 YKr'tan 19.9 YKr'a iniyor.

ŞEKER Bayramı'yla birlikte uzak mesafe telefon hizmeti veren firmalar arasında yaşanan rekabet, şehirler ve milletlerarası telefon görüşme bedellerini Türk Telekom'un şehiriçi tarifelerin altına kadar çekti. Bayramda, şehirler ve milletlerarası telefon görüşmelerinde yaşanacak yoğunluktan yararlanmak isteyen alternatif operatör kuruluşlar, 13 milyar dolarlık telekomünikasyon pazarından aldığı payı 400 milyon dolara çıkartmayı hedefliyor. Alternatif operatörlerin uygulamaya koyduğu yeni tarafelerle şehirler ve milletlerarası görüşmelerin dakikası, KDV hariç 5.5 YKr'a kadar geriliyor. Sabit hatlı telefonlardan yapılan aramalarda, alternatif operatörlerin 4 haneli (10XX) numaralarının başa eklenmesiyle gerçekleşen cep telefonu görüşmelerinde ise tarife, 19.9 YKr'a iniyor. Oysa, Türk Telekom'un sabit telefonlar üzerinden yapılan uluslararası görüşmelerde dakikada 12.5 YKr, şehirlerarası görüşmelerde ise 9.5 Ykr ödeniyor. Bu, cep telefonu aramalarında 39.9 YKr'a kadar çıkıyor.

5 firma rekabet ediyor

10XX'le başlayan bu 4 haneli numaraların, aranan numaralara eklenmesiyle gerçekleştirilen uzak mesafe telefon hizmetleri alanında Telekomünikasyon Kurumu'ndan lisans alarak faaliyete geçen firmaların sayası 5'e ulaştı. Bu kuruluşlardan Millenicom, 1045, Koçnet 1056, Turknet 1095, Doğan Telekom 1038, Superonline da 1099 numaraları üzerinden hizmet veriyor. Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea ile ara bağlantı sözleşmeleri yapan bu firmalar, aynı zamanda uluslararası görüşmeler için de 80'i aşkın uluslararası operatörle ara bağlantıları bulunuyor.

Arkadaşımız Mehtap Özcan'ın yaptığı araştırmaya göre, alternatif telekomünikasyon kuruluşların toplam pazardan aldığı payın da kısa süre içinde 1 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Alternatif operatörlerin hayata geçirdiği "Arama Bazında Operatör Seçimi" (Call by Call) hizmetini Türkiye'de ilk defa Millenicom gerçekleştirdi. 10XX hizmetinden yararlanmak isteyenler önce seçtikleri alternatif operatörün 4 haneli numarasını, ardından aramak istedikleri numarayı4 alan koduyla birlikte tuşlamaları gerekiyor. Bu uygulamadan Türk Telekom'un HesaplıHATT ya da YazlıkHATT aboneleri yararlanamıyor. Kullanıcıların sözleşme ya da başka hiçbir işleme gerek olmadan faydalanabildikleri bu sistem için, aylık sabit ücret, bağlantı ücreti ya da herhangi bir gizli maliyet içermiyor. Kullanıcı sadece, yaptığı aramaların faturaya yansıyan tutarını ödüyor. Faturalar da Türk Telekom tarafından düzenleniyor. Doğan Telekom da ise işleyiş biraz farklı. Firma, 1038 numarasıyla sadece Smile ADSL abonelerine hizmet veriyor. Görüşme ücretleri ve Smile ADSL internet erişim ücreti de tek bir fatura ile aboneye ulaşıyor.

Hangi operatörde görüşme ne kadar

1045: Millenicom hizmeti olan 1045, şehirlerarası ve Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Kanada, Rusya ve Çin dahil 40'tan fazla ülkedeki ev ve iş telefonlarını dakikası 7 Kuruşa (KDV dahil, ÖİV hariç) aramak mümkün oluyor. Ev ve iş telefonunu kullanarak Türkiye'deki cep telefonlarını aramanın dakikasını ise (KDV dahil, ÖİV hariç) 25 Kuruş olarak faturalandırılıyor.

1095: Turknet hizmeti olan Netone Telekom'un 1095 ön numarasıyla ABD, Kanada, Rusya, Avusturya, Çin ve Almanya'yı aramanın dakikası, 6.9 kuruştan hesaplanıyor. Şehirlerarası ve Kuzey Kıbrıs aramalarında ise yüzde 19 oranında tasarruf sağlanıyor. Turkcell, Vodafone, Avea, Kuzey Kıbrıs Turkcell, Kuzey Kıbrıs Vodafone aramalarında standart tarifede dakikası 39.9 Ykr olan görüşme bedeli de 25 kuruşa düşüyor. Romanya, Gürcistan, Ermenistan, Lübnan, Pakistan, Irak da ise yüzde 50'ye varan fiyat avantajları kazanılıyor.

1056: Koçnet'in alternatif operatörü 1056 ön numarasıyla hizmet veriyor. Buna göre şehirlerarası aramaların dakikası vergiler hariç 6.2 Ykr, GSM numaralarını aramanın dakikası 25.7 Ykr, uluslararası aramalarda ABD ve Avrupa ülkeleri için aramanın dakikası ise 8.1 Ykr üzerinden faturalandırılıyor.

1038: Doğan Telekom Smile ADSL abonelerine 1038 ön numarasıyla sunduğu hizmetde ise şehirlerarası ve yurtdışı konuşma ücretlerinin dakikası 5.5 Ykr, cep telefonu görüşme bedelinin ise dakikası 19.9 Ykr olarak faturaya yansıyor. Faturayı, Türk Telekom değil, Smail ADSL düzenliyor.

1099: Superonline hizmeti olan 1099 ile aramalarda ABD, Almanya, Çin, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, Rusya, Bulgaristan'ı aramanın dakikası 6.8 Ykr, GSM operatörlerini aramanın dakikası 27 Ykr, şehirlerarası sabit hat aramanın dakikası ise 8.7 Ykr üzerinden hesaplanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber