30 Eylül 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 30 Eylül 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SİYASİ PARTİLERDE BAYRAMLAŞMA

-Siyasi partiler, Ramazan Bayramı dolayısıyla bayramlaşma törenleri düzenlemeye başladı.

-MHP, bayramın ilk gününde Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin de katılacağı bayramlaşma töreni düzenliyor. (Saat: 14.00)

-RAMAZAN BAYRAMI BAŞLADI

-Ramazan Bayramı başladı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyredeceği bayram boyunca bazı illerde kent içi ulaşım araçları ücretsiz hizmet verirken, büyük kentlerde yoğunluk yaşanması beklenen noktalarda alınan önlemler arttırıldı.

-Bayram nedeniyle tatili fırsat bilen vatandaşlar memleketlerine ya da tatil beldelerine giderken, siyasetçiler TBMM'nin yarın açılacak olması nedeniyle genel olarak bayramı Ankara'da geçiriyor.

-KILIÇDAROĞLU'NA "SANAL" SALDIRI

?Rüşvet aldığını iddia ettiği AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin istifa etmesinde büyük rol sahibi olan ve yine AKP'nin önemli isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile 20 televizyon kamerasının önünde canlı yayında tartışan CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu'nun internet sitesi hacklandi.

-AKP YEREL SEÇİMLERDE KULLANACAĞI ?SLOGANI" ANKETLE BELİRLEYECEK

-AKP yönetimi, Mart 2009'da yapılacak yerel seçimler için çalışmalarına devam ederken, yerel seçimler için yeni slogan arayışlarına girdi. Bunun için bazı reklam ajanslarıyla anlaşan AKP, yerel seçimlerde kullanacağı yeni sloganı ise eskiden olduğu gibi anketle belirleyecek.

-AKP yerel seçimler için kadın aday sayısını artırmak başta olmak üzere bir çok arayışlara girdi. AKP'ye açılan kapatma davası ile ilgili gerekçeleri çürütmek ve Avrupa Birliği'ne uygun, daha modern bir Türkiye görüntüsü çizmeyi amaçlanıyor. Bunun için de yerel seçimleri bir fırsat olarak değerlendiren AKP, kadın belediye başkan adaylarına da ağırlık verecek.

-BRÜKSEL'İN GÖZÜ ANKARA'DA

-Avrupa Komisyonu, Türkiye'ye ilişkin yıllık ?İlerleme Raporu?nu 5 Kasım'da açıklayacak. Reform yolunda son bir yılda atılan adımların değerlendirileceği rapor açısından, TBMM'nin Ekim sonuna kadar yeni ?Ulusal Program?ı onaylaması kritik önem taşıyor.

-?İlerleme Raporu?nun yayınlanmasından önce atılacak adımların, bir konferans için 10 Ekim'de İstanbul'a gelecek Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn ile görüşüleceği öğrenildi. AB diplomatları da, ?Siyasi partilerin, aralarındaki çekişmeleri bir kenara bırakarak reform konusunda işbirliği yapabileceğini umuyoruz? dediler.

-TÜRKİYE'NİN ENERJİ FATURASI KABARDI

-Türkiye'nin ham petrol, akaryakıt, doğal gaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatı yılın ilk sekiz ayında yaklaşık 34 milyar dolarla toplam ithalatın yüzde 23.3'ünü oluşturdu. Enerjide sekiz ayda, geçen yılın tümündekinden daha fazla ithalat yapıldı.

-Enerji ihracatı düşüldükten sonra ?net? enerji ithalatı ise 28.6 milyar dolar oldu. Bu dönemdeki dış ticaret açığının yüzde 53.8'i enerjiden kaynaklandı.

-İlk sekiz aydaki artış hızını koruması durumunda yılın tümünde enerji ithalatının 56-57 milyar doları aşması, ?net? enerji ithalatının ise 47-48 milyar dolar olması bekleniyor.

-HAZİNE EKİM'DE İÇ BORÇ ÇEVİRMEDE ZORLANMAYACAK

-Hazine, Ekim ayında vadesi gelen borçları dolayısıyla 8.2 milyar YTL'si piyasaya olmak üzere toplam 8.6 milyar YTL tutarında iç borç geri ödemesi gerçekleştirecek. Ekim ayı boyunca yapılacak dört ihalede ise 6 milyar YTL'si piyasadan olmak üzere 6.4 milyar YTL'lik iç borçlanmaya gidilecek. Geri ödemelerin kalan kısmını faiz dışı fazla ile finanse edecek Hazine'nin kasa bakiyesinde artış olacak.

-MİLLİ PİYANGO TEKLİFLERİNE NOEL ERTELEMESİ

-Milli Piyango'nun Ekim ayının ortasında başlayacak olan ihale sürecinde, yabancı şirketlerin ilgi göstermesi beklendiği için teklifler Noel Bayramı geçtikten sonra, yılbaşı ertesinde alınacak. Hasılatın yüzde 17'sinin 10 yıl süreyle özel sektöre devri öngörülen ihalede, şirketler mevcut tutar ile 2.5 milyar YTL'lik hasılat için yarışacaklar.

-HAKSEN: "MALİYE ÇALIŞANLARI MAAŞ VE ÖZLÜK HAKLARINDA İYİLEŞTİRME İSTİYOR"

-Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ayhan Çivi, verginin sağlıklı ve zamanında tahakkuk ve tahsil edilmesi için Maliye çalışanlarının ekonomik şartları ile diğer özlük haklarında iyileştirmesinin şart olduğunu vurgulayarak, bunun için "Maliye Hizmetleri Sınıfı"nın oluşturulması gerektiğini kaydetti

-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI AR-GE İLE İSRAFI ÖNLEYECEK

-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kamu yönetimi reformu kapsamında bürokrasinin ve kırtasiyeciliğin azaltılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde AR-GE biriminin kurulacağını açıkladı.

-Bakan Çelik, yapılan çalışma neticesinde, MEB Stratejik Plan, Toplam Kalite Yönetimi, Ortaöğretim Projesi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kapasitesini Güçlendirme Projeleri'nin artık tek bir komisyon tarafından yürütüleceğini, bu sayede kaynakların israf edilmeyeceğini söyledi.

İYİ GÜNLER DİLERİZ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber