Grip salgını kapıda, yenilenmiş aşı işe yarayacak mı?

Haber Giriş : 05 Ekim 2008 13:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Prof. Dr. Küçükusta'ya göre grip aşısı, Nasreddin Hoca'nın göle maya çalmasına benzer; virüs değişmezse aşı işe yarar, peki ya değişirse?

İSTANBUL - Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, grip aşılarının her sene yeniden hazırlanması gerektiğini söyledi. Grip virüslerinin sabit virüsler olmadığını açıklayan Küçükusta, bu sene piyasada aşı içindeki üç virüsün de değiştirildiğini açıkladı.

Grip aşılarının her sene yeniden hazırlanması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Küçükusta, ?Grip virüsleri sabit virüsler değil; yüzeylerindeki proteinlerde sürekli olarak küçük veya büyük değişiklikler oluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyanın çeşitli ülkelerinde 100'den fazla laboratuvarında hangi virüslerin salgın yaptığı sürekli olarak izleniyor ve bunlar içinden en çok hastalık yapan iki A ve bir B tipi virüsü belirlenerek üretici firmalara bildiriliyor? dedi. Bu seneki grip aşısında da geçmiş senelerde olduğu gibi biri H1N1 diğeri H3N2 alt tipinden olmak üzere iki adet A ve bir adet de B tipi grip virüsüne ait antijenler olduğunu söyleyen Küçükusta, bu seneki aşının öncekilerden çok farklı olduğunu, yeni aşıda üç virüsün değiştirildiğini açıkladı.

Yüzde 100 korumaz

Grip aşısının yüzde yüz koruyucu bir aşı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Küçükusta, ?En ideal şartlarda bile sağladığı koruma yüzde 70-80 kadar. Aşının etkili olabilmesi için aşıda bulunan virüslerle salgın yapan virüslerin aynı veya çok benzer olmaları gerekiyor? dedi. Aşının koruyuculuğunun gençlerde daha fazla olduğuna dikkat çeken Küçükusta, ?Grip aşısı özellikle yaşlılara tavsiye ediliyor, çünkü bir grip salgınında en çok hastalananlar yaşlı insanlar ama aşı, onlarda da gençlerdeki kadar koruyucu değil? dedi. Grip aşısını Nasreddin Hoca'nın göle maya çalmasına benzettiğini söyleyen Küçükusta, ?Virüs, bir önceki seneye göre değişmezse aşı işe yarar ancak değişirse aşının bir etkisi olmaz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber