Makam odasında sigara içmeye yasak geliyor

Haber Giriş : 16 Kasım 2004 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara kullanım alanları yeniden düzenleniyor. Yasak alanlarda sigara içenlere ağır para cezaları getiriliyor. TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün hazırladığı kanun teklifine göre, sigara artık kapalı mekanlarda, kamu dairelerinde içilemeyecek.

Devletin bakanı bile makam odasında sigara yakamayacak. Çocukların bulunduğu okul avlusu ve park gibi açık alanlara da sigara yasağı uygulanacak. TV'lerde sabahtan akşam 22.00'ye kadar sigarayı özendirici görüntüye yer verilmeyecek. Marketlerde doğrudan ulaşılabilecek yerlere konamayacak sigaranın hediye edilmesi ve kargo ile taşınmasına da yasak geliyor. Yasa teklifinde nargilenin sadece kapalı mekanlarda içilmesi öngörülüyor. Kardiyoloji profesörü olan ve milletvekili olmadan önce sigaranın zararlarına ilişkin konferanslar veren AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, sağlıkla ilgili komisyonun başına geçince ilk yasa teklifini tütün ve tütün ürünleriyle ilgili hazırladı. Hükümet üyeleri ve CHP ile de görüşen Erdöl, teklifi bayram sonrası imzaya açıyor. 4207 sayılı kanunda değişiklik içeren 11 maddelik teklifte sigara ile ilgili birçok yasak ve ceza bulunuyor.

Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl'ün yasa teklifine göre sigara içilmesi yasak olan alanlar şöyle sıralandı: Eğitim-öğretim kültür hizmeti veren yerler ile kapalı spor salonu, kamu hizmeti gören tüm nakil vasıtaları, taksiler, fuar, alışveriş merkezi, düğün salonları, internet cafeler ile resmi ve özel kurumların kapalı mekanları. Bu mekanlarda sigara içilebilmesi için ayrı yerler düzenlenebilecek. Tiryakiler, sigaranın duman ve kokusunu giderecek havalandırma tertibatı yapılmış özel odalarda tecrit edilmiş şekilde bu imkandan yararlanabilecek. Her kamu dairesinde sigara içenler için ?tecrit odaları? bulunacak.

Yasa teklifinde yasak mekanlarda sigara içenlere ağır cezalar öngörülüyor. Yasak alanlarda sigara içenler 200 YTL (200 milyon TL) lira ceza ödeyecek. Çalıştığı kurumda içenlere verilecek ceza iki kat fazla olacak. Araçta içilen sigaranın cezası ise plakaya kesilecek. Sigarayı özendirici yayın yapan TV'ler ise 5 bin YTL (5 milyar lira) ödeyecek.

Mevcut uygulamada ceza müessesesinin işlemediğine dikkat çeken Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl, bu eksikliği gidereceklerini söyledi. Erdöl, sigara içenlere cezayı mülki amirlerin görevlendirdiği kişilerin keseceğini açıkladı. Erdöl, polislerin de ceza kesme yetkisine sahip olduğunu kaydetti. Teklife göre, cezalar tutanakla tespspit edilecek. Polis, trafikte seyreden bir araçta içilen sigaranın cezasını tutanakla tespit edip plakaya ceza yazabilecek. Ödeme 21 gün içerisinde vergi dairelerine yapılacak.

?Çocuk ve gençleri sigaradan korumalıyız'

Kanun teklifini hazırlayan Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl, uyuşturucu kullananların yaklaşık yüzde 98'inin öncelikle sigara içmeye başladıklarına dikkat çekti. Tiryakilerin çoğunluğunun 22 yaşına kadar sigaraya başladığı bilgisini veren Erdöl, ?Özellikle çocuk ve gençlerimizi tütün ve tütün ürünlerinin yıkıcı sağlık, sosyal, çevresel, ekonomik ve ölümcül sonuçlarından korumalıyız. Bunun için yasal değişiklik şart.? dedi. Yasa teklifinin ayrıntıları konusunda ilgili bakanlarla görüşmeler yaptığını kaydeden Erdöl, CHP'nin de bu teklife olumlu yaklaştığını vurguladı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber