Hüseyin Çelik rektörlerin seçimle gelmesine karşı çıktı

Haber Giriş : 09 Ekim 2008 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Çelik, "Ben Rektör atamalarının da seçimle yapılmasına karşıyım. Seçim, öğretim üyelerinin arasına nifak sokuyor. Herkes birbirinin arkasından konuşuyor? dedi.

- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, rektör atamalarının seçimle yapılmasına karşı çıkarak, "Seçim öğretim üyeleri arasıonda nifak sokuyor. Herkes birbirinin arkasından konuşuyor."dedi.

Gazi Üniversitesi 2008-2009 Akademik Yılı açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, rektörlerin atamalar konunda kendisinden daha şanslı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu.

?Ben kendi müsteşarımı bile tek imza ile atayamıyorum. Ancak rektörler tek imza ile atamasını yapabiliyor. Ben kendi müsteşarımı atamak istesem, benden sonra Başbakan ve Bakanlar Kurulu'nun da imzalaması gerekiyor. bir şey var ki kabul edelim Rektörler bu konuda sınıfta kaldı. Rektör eğer Tıp Fakültesi çıkışlı ise onun döneminde Tıp Fakülteleri'ne öğretim üyesi alımı yapılır. Eğer Ziraat Fakültesi çıkışlı ise Ziraat Fakülteleri'ne. Ben Rektör atamalarının da seçimle yapılmasına karşıyım. Seçim, öğretim üyelerinin arasına nifak sokuyor. Herkes birbirinin arkasından konuşuyor?

Çelik konuşmasında Türkiye'de yükseköğretim ve AR-GE yatırımlarının son yıllarda artış gösterdiğini, 2002 yılından bu yana AR-GE yatırımlarının 100 milyon YTL'den 1.5 Milyar YTL'ye çıktığını belirten Çelik, AR-GE yatırımlarında yüzde bin 500'lük artış sağlandığını söyledi.

Araştırma fonlarına ayrılan payın da 2002 yılında 74 milyon YTL iken, 2008 yılında 373 milyon YTL'ye çıktığını kaydeden Çelik, 6. Çerçeve Programı'na (6. ÇP) da üye olunarak söz konusu fonların artırıldığını kaydetti.

6. ÇP'de 7.3 milyar Euro'luk fondan yararlanmak için 230 milyon Euro ödeme yapıldığını anlatan Çelik, buna karşın istenen dönüşün yaşanmadığını, dönüşün yüzde 20'de kaldığını bildirdi. Çelik, 7.ÇP'ye de üye olunduğunu ve 54 milyar Euro'luk fondan yararlanmak için görevin üniversitelere ve kamu kurumlarına düştüğünü vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber