Geçen hafta hisse senetleri %17,53 değer yitirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2008 16:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 17,53 oranında değer yitirdi.

Geçen hafta piyasalar, son yılların en hareketli ve kararsız seyrine tanık oldu.

Uluslararası piyasalarda güven bunalımı devam ederken, ABD'de mali sistem üzerine kurulan kurtarma planı piyasalar tarafından sorunun çözümü için yeterli bulunmadı.

Merkez bankalarının, üst üste piyasaya sunduğu likidite oranlarını yükseltmesinin yanı sıra faizleri aşağı çekmelerine rağmen, satış baskısı azalmadı. Panik halinde gelen satışlar Dow Jonesi son yılların en düşük seviyesine getirdi. Tam anlamıyla güven bunalımı yaşayan piyasalarda satış baskısının bu denli yüksek olmasının ana nedeni olarak piyasa oyuncularının likite geçmek için ellerindeki pozisyonu kapatmaları gösterildi.

Dış piyasalarda meydana gelen bu gelişmeler İMKB'ye de yansıdı ve en son 2005 yılı Ağustos ayında görülen 28.000 puan seviyelerine gelindi.

Borsa haftaya Pazartesi günü gelen yüzde 8,62'lik çok sert bir düşüşle başladı. Endeks Salı ve Çarşamba günleri de geriledi. Hisse senetleri Salı günü ortalama yüzde 0,04, Çarşamba günü de ortalama yüzde 2,50 oranında değer yitirdi. Endeks Perşembe günü ortalama yüzde 0,34'lük artışla yerinde saydı. Asya, Avrupa ve ABD borsalarındaki rekor düşüşler Cuma günü de devam etti. Bunun İMKB'ye yansıması günlük bazda yüzde 7,72'lik kayıp olarak gerçekleşti.

Uzmanlar, merkez bankalarının devreye girerek para piyasalarını canlandırması ile rahatlama sağlanabileceğine işaret ederek, borsalarda oluşan fiyatlanmanın temel dayanağının olmadığını panik ve güven sorunu ile baskı yaşandığını, önümüzdeki günlerde dışarıda para piyasalarının tekrar canlanması ile kısmi bir toparlanma yaşanabileceğini savunuyor.

Uzmanlar, önümüzdeki hafta şirket karlılıkları ve G7 zirvesinin sonuçlarının piyasaların yönünü belirleyecek gelişmeler olacağını kaydediyor.

Panik satışlarla destek seviyelerini hızlı bir şekilde aşağı kıran endekste uzun vadeli trend desteklerinin görülebileceğini belirten borsa uzmanları, 2004 yılında başlayan çıkış hareketinin düzeltme seviyesi olan 28.000 puanın oldukça önemli bir destek seviyesi olduğunu ifade ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber