Çocuklar okul yerine tarlaya gidiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2008 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasının üzerinden bir ayı aşkın zaman geçmesine rağmen hala okullarına uğrayamayan çocuklar bulunuyor.

Güneydoğu illerinde çok sayıda öğrencinin okul yerine pamuk tarlalarının yolunu tuttuğu biliniyor. Tarımın yaygın olduğu Trakya bölgesinde de Roman çocuklar aynı kaderi yaşıyor.

Okulların açılması ile birlikte on binlerce öğrenci okul yolunu tuttu. Öğrenciler uzun süren bir tatil döneminin ardından arkadaşları ve öğretmenleri ile bir araya gelmenin heyecanını yaşadı. Ancak bütün öğrenciler aynı şansa sahip olamadı. Türkiye'nin birçok yerinde anne ve babaları çalışmak zorunda kalan öğrenciler aylar sonra okullarına başlayabiliyor. Özellikle güneydoğu illerinde çok sayıda öğrenci okul yerine pamuk tarlalarının yolunu tutuyor. Tarım sektörünün yaygın olduğu Trakya bölgesinde ise Roman çocuklar aynı kaderi yaşıyor. Okullarının açılmasının üzerinden bir ayı aşkın zaman geçmesine rağmen çocukların önemli bir bölümü tarlalarda anne ve babaları ile birlikte çalışmak zorunda kalıyor. Yaz döneminde tarla tarla dolaşan Romanlar önce buğday daha sonra ayçiçeği ve şekerpancarı tarlalarında ırgat olarak çalışıyor. Bu dönemde çocuklarına bakacak kimse olmadığı için onları yanlarına alan Romanlar çocukları ile beraber tarlalarda çalışıyor. Bu dönemde evlerinin kapılarına kilit vuran Romanlar soğuk havaların başlaması ile birlikte ancak evlerine dönebiliyor.

Okullarına gidemeyen Roman çocukların bir bölümü Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde yaşıyor. Çocuklarını okula gönderemeyen Safiye Çekiç, yaz döneminde çalışmak zorunda olduklarını belirterek çocuklarını evde yalnız bırakamadıklarını söyledi. Günlerini tarlalarda çalışarak geçirmek zorunda kaldıkları için evlerine gidemediklerini anlatan Çekiç, ilköğretimde okuyan çocukların da kendileri ile birlikte tarlalarda çalıştığını dile getirdi. Çocuklarının bir iki ay sonra okullarına başlayabildiklerini dile getiren Safiye Çekiç, bu nedenle derslerin bir bölümünün kaçırıldığını anlattı.

İlköğretim 4. sınıfa giden Çiçek Çekiç ise, yaklaşık 4- 5 yıldan bu yana tarlalarda aileleri ile birlikte çalışmak zorunda kaldıkları belirterek, bu nedenle derslerinin ilk dönemlerini kaçırdıklarını ifade etti. Çekiç, geçen yıl derslerinin çok iyi geçtiğini anlatarak okuluna başladıktan sonra bu açığı telafi edeceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber