Kira öder gibi konut en erken 2006'da

Haber Giriş : 17 Kasım 2004 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası fonları Türkiye gayrimenkul piyasasına sokmak amacıyla çalışmalarına başlayan Steward'ın Başkan Yardımcısı Pamela Hedstrom, "Türkiye gayrimenkul yatırımı alanında Avrasya'nın gözdesi oluyor" dedi.

DÜNYANIN en büyük mortgage (ipoteğe dayalı uzun dönemli konut kredisi) danışmanlık şirketlerinden birisi olan Steward'ın, Kıdemli Başkan Yardımcısı Pamela Hedstrom, Türkiye'nin AB'ye girmeye hazırlanan bir ülke olarak uluslararası gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini çektiğini söyledi. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da büroları bulunduğunu hatırlatan Hendstorm, "Avrasya'daki fırsatlarla ilgileniyoruz, Türkiye de Avrasya'nın en gözde ülkelerinden birisi" dedi.

Hendstrom, Steward'ın Türkiye'de sadece gayrimenkul değerlemesi değil, tapu kadastro işlemleri teknolojisi ve çözümleri yapmak istediğini, bu amaçla Küçükçekmece Belediyesi ile ortak bir projenin başlatıldığını belirti. Steward, mortgage sekuritizasyonu ve gayrimenkul portföyü yönetimi için de hazırlık yapıyor.

MORTGAGE 2006'DA

Hendstrom, mortgage alanının düzenlenmesi için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)tarafından yapılacak düzenlemelerin 2005 yılı başında son halini alacağını, Türkiye'nin en erken 2006 yılında mortgage işlemlerinin devreye alabileceğini söyledi.

ABD mortgage piyasasının 6.2 trilyon dolar, İngiliz Mortgage piyasasının 1.1 trilyon euro (1.43 trilyon dolar) olduğunu belirten Hedstrom, Türkiye'nin mortgage alanında çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu bildirdi. Mortgage faizlerinin ülkelere göre farklılık gösterdiğini kaydeden Hedstrom, ABD'de 30 yıllık konut kredisinin yüzde 5.79, İngiltere'de ise yüzde 4.75 faizle verildiğini söyledi. Hedstrom, mortgage faizlerinin, ülkelerdeki enflasyon oranı, borçlanın kredibilitesi, satın alınan konutun özelliklerine göre farklılık gösterdiğini söyledi.

İSTİKRAR ŞART

Steward Kıdemli Başkan Yardımcısı Pamela Hedstrom başarılı bir mortgage çalışması için istikrarlı ekonominin şart olduğunu bildirdi. Türkiye ekonomisinin istikrara kavuşması ve enflasyonun yüzde 10'nun altına inmesi ile mortgage çalışmalarının hız kazandığını vurgulayan Hedstrom, şöyle devam etti: "Güçlü bir mortgage piyasası için ekonomik istikrarın yanısıra bazı başka temel unsurlarda gerekli. Bu unsurlar şu şekilde sıralanabilir; İyi bir yasal çerçeve, telif haklarının korunması, tapu kayıtlarının düzgün bir şekilde tutulması, ipoteğe dayalı borçlanma enstrümanlarının üretimine olanak veren yasal düzenlemeler, mortgage alanında ikincil piyasaya olanak veren düzenlemelerin yapılması."

Amaç uluslararası sermayeyi ve fonları Türkiye'ye getirmek

STEWARD dünya çapında 8 bin noktada gayrimenkul danışmanlık hizmeti veriyor. Ana çalışma alanı gayrimenkul değerlemesi olan Steward, tapu kadastro ve sekürutizasyon hizmetleri alanlarında altyapı hizmeti de sunuyor.

Ekonomik istikrar ve Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreci ile birlikte Türkiye gayrimenkul pazarına girmeyi planlayan yatırım fonları yatırım yapacakları alanlarda güvenilir bilgiye ihtiyaç duyuyor. Gayrimenkul alanında güvenilir bilgilerin oluşması içinde ciddi bir tapu kadastro çalışması yapmak gerekiyor. Steward Türkiye'de güvenilir bilginin oluşturulması için çalışmalar yapıyor.

Uluslararası fon ve seküritizasyon şirketlerinin Türk gayrimenkul pazarına girmesi durumunda, piyasadaki kredi miktarının artması, kredi maliyetinin ucuzlaması bekleniyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber