17 Ekim 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 17 Ekim 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KABULÜ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Nurten Ural ve beraberindeki heyeti kabul ediyor. (Saat: 14.00)

-BAŞBAKAN ERDOĞAN AKP GENİŞLETİLMİŞ İL BAŞKANLARI TOPLANTISINDA

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde yapılacak olan AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katılıyor. (Saat: 11.00)

-BM'DE NEFESLER TUTULDU, TÜRKİYE'NİN DE ADAY OLDUĞU GÜVENLİK KONSEYİ SEÇİMLERİ BUGÜN YAPILIYOR

-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2009-2010 dönemini kapsayacak 5 yeni geçici üyesinin belirleneceği seçimler bugün New York'ta yapılacak. Türkiye'nin de Batı Avrupa kotasından aday olduğu seçimler, BM Genel Kurul Salonu'nda BM'ye üye 192 ülkenin daimi temsilcilerinin oy kullanmasıyla gerçekleşecek. BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için Batı Avrupa kotasından aday olan Türkiye, seçimlerdeki rakipleri ise aynı bölge kotasından aday olan ülkelerden İzlanda ve Avusturya olacak.

-GENELKURMAY'DA BASIN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

-Genelkurmay Başkanlığı'nın haftalık basın bilgilendirme toplantısı Genelkurmay Karargahı'nda yapılıyor. (Saat: 10.30)

-TÜSİAD YÜKSEK İSTİŞARE KONSEYİ TOPLANTISI

-TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi, Ceylan Intercontinental Otel'de toplanıyor.

-Toplantının açılış konuşmalarını TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa V. Koç ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ yapıyor. (Saat: 09.30)

-BAKAN YAZICIOĞLU'NUN KABULÜ

-Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi temsilcilerini Başbakanlık Merkez Bina'da kabul ediyor. (Saat: 15.30)

-TÜİK, KURULAN KAPANAN ŞİRKETLERİ AÇIKLIYOR

-Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayına ilişkin kurulan kapanan şirket sayılarını açıklıyor. (Saat: 10.00)

-BOZCAADA, GÖKÇEADA VE GELİBOLU YARIMADASI GSM KAPSAMA ALANINDA

-Telekomünikasyon Kurumu İstanbul Bölge Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan ve 3 GSM operatörünün işbirliği ile yürütülen proje ile ilgili olarak düzenlenecek toplantı Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı ve GSM şirketleri temsilcilerin katılımıyla Kolin Otel'de yapılıyor. (Saat: 18.00) (izleniyor)

-ULAŞTIRMA MEMUR-SEN YÜKSEK PLANLAMA KURULU KARARI'NIN DANIŞTAY'A TAŞIYOR

-Ulaştırma Memur-Sen, Yüksek Planlama Kurulu'nun sözleşmeli çalışanların 2008 ücretlerine ilişkin aldığı kararla ilgili olarak Danıştay'a dava açıyor. (Saat: 11.00)

-TÜDEF'İN TOPLU ZAMMA TAŞIMA TEPKİSİ

-Tüketici Dernekleri Federasyonu, Ankara'da toplu taşımaya yapılan zamlara ilişkin TMMOB Şehir Planlamacıları Odası'nda basın toplantısı düzenliyor. (Saat: 11.00)

-TBMM İÇTÜZÜĞÜNE İNGİLTERE VE FRANSA MODELİ

-TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın çabalarıyla oluşturulan 22. ve 23. Dönem Meclis'te ilk uzlaşma komisyonu İçtüzükte yapılacak geniş kapsamlı değişikliği amaçlıyor. Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi parti AKP, CHP, MHP ve DTP'den 1'er üyenin katılımıyla oluşturulan komisyon çalışmalarına başladı. Yol haritasının belirlendiği ilk toplantıda yabancı ülkelerin özellikle İngiltere ve Fransa parlamentolarının içtüzüğü örnek alınacak. Bugüne kadar yapılan içtüzük değişiklikleri ve eleştirilen maddeler gözden geçirilecek. TBMM uzmanlarının da katılacağı komisyon çalışmalarına eski ve deneyimli siyasetçilerden de destek istenecek.

-FRANSA İKİ YENİ BAŞLIĞI AÇACAK

-AB müzakerelerinde iki yeni başlığın, Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığına rağmen, Fransa'nın dönem başkanlığı sona ermeden Aralık ayının ilk yarısında açılmasının kesinleştiği bildiriliyor.

-GATA'DA "KÖSTEBEK"E KARŞI SIKIYÖNETİM BAŞLADI

-1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun'un sağlık durumuna ilişkin belge ve bilgilerin sızmasının ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başlatılan soruşturmanın devam ettiği ve pek çok kişinin ifadesinin alındığı öğrenildi.

-YABANCI YATIRIMI KISTI, REKOR CARİ AÇIK BORÇLANMAYI PATLATTI

-Yılın ilk sekiz ayında doğrudan yabancı sermaye yatırımları geçen yıla göre yüzde 34 düşerek 9 milyar dolara, bunun cari açığı karşılama oranı da yüzde 58'den yüzde 26'ya geriledi.

-Anılan dönemde oluşan 34.8 milyar dolarlık cari işlemler açığının finansman gereksinimi dış borçlanmayı patlattı. Büyük bölümü şirketler ve bankalarca gerçekleştirilen sekiz aylık net dış borç kullanımı yüzde 153'lük bir artışla 31.5 milyar dolara ulaştı.

-İlk sekiz ayda şirketler net 21 milyar, bankalar 6.6 milyar, genel hükümet de 1.8 milyar dolarlık dış kredi kullandı.

-GERÇEK İŞSİZ SAYISI 5 MİLYONA YAKLAŞTI

-TÜİK'in Temmuz ayı itibariyle 2 milyon 353 bin olarak açıkladığı işsiz sayısı, umudunu yitirerek iş aramaktan vaz geçen 1 milyon 717 bin ve ara sıra günü birlik işlerde çalıştığı için ?eksik istihdamda? sayılarak kapsama alınmayan 858 bin kişi de dahil edildiğinde, 4 milyon 928 bine ulaşıyor. Buna göre TÜİK'in yüzde 9.4 olarak açıkladığı işsizlik oranı da yüzde 18.5'e çıkıyor.

-Son bir yılda geniş tanımlı işsiz sayısı 280 bin kişi, işsizlik oranı da 0,7 puan artış gösterdi.

-DÖVİZ GELİR GİDERİ ARASINDAKİ AÇIK HIZLA BÜYÜYOR

-Yılın ilk sekiz ayında Türkiye'nin döviz giderleri 139.6 milyar doları ithalat faturası olmak üzere toplam 161.6 milyar dolara ulaşırken, ihracat, turizm, taşımacılık, yurt dışı müteahhitlik gibi tüm alanlardan elde toplam döviz geliri 126.8 milyar dolarda kaldı. Döviz gelir-gideri arasındaki açık geçen yılın aynı dönemine göre 11 milyar doları aştı.

-SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERE ASKER ÖĞRETMENLİK ŞANSI

-Sözleşmeli öğretmenlerin askerliklerini, kadrolu öğretmenler gibi asker öğretmen olarak yapamamaları ve Milli Savunma Bakanlığı'nın da konu ile ilgili talebi reddetmesi üzerine konu yargıya taşındı.


1- BM Güvenlik Konseyi geçici üyelikleri için seçim yapılacak.

- Türkiye'nin Batı Avrupa grubundan seçilebilmesi için 192 üyeli BM Genel Kurulunda oylamaya katılanların üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor.

- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, oylama dolayısıyla New York'ta bulunuyor.

2- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Nurten Ural ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul edecek.

3- TBMM Başkanı Köksal Toptan, İnönü Üniversitesinin yeni akademik yılı açılış törenine katılacak.

- Malatya Valiliği ile Belediye Başkanlığını ziyaret edecek olan Toptan, Ahilik Kültürü Haftası kutlama programına da iştirak edecek.

4- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde, 47. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katılacak.

5- Genelkurmay Başkanlığı Karargahında haftalık basın bilgilendirme toplantısı yapılacak.

6- Dışarıdan gelecek paraya, yatırılacak alana göre kesinti.

- Yurt dışındaki paraların Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili kanun taslağı hazır.

- Taslağa göre, getirilecek parayı, Türkiye'de 1 yıl ve üstü vadeli hesaba yatıranlar, devlet kağıdı alanlar, sermayeye ekleyenler ve gayrimenkulde değerlendirenler yüzde 0,5 oranında kesintiye tabi tutulacak.

- Bildirimde bulunup, parayı nasıl kullanacağı belirsiz olanlara yüzde 1, bildirimde bulunup parayı daha sonra getireceğini taahhüt edenlere ise yüzde 2 kesinti uygulanacak.

7- Şehitlerimizi uğurluyoruz...

- Hakkari'de teröristlere karşı yürütülen operasyon sırasında şehit olan uzman çavuş Ferhat Erdin'in cenazesi Amasya'da, komando er Ferdi Sefa Kılıç'ın cenazesi İzmir'de, komanda er Umut Çiftçi'nin cenazesi de Diyarbakır'da düzenlenecek törenlerin ardından toprağa verilecek.

8- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bozok Üniversitesi Akademik yılı açılış töreni ile kampüs içerisinde bazı tesislerin temel atma ve açılışlarına katılacak.

- Çiçek, Ak Parti Yozgat Merkez İlçe Kongresi'nde de konuşacak.

9- Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Said Yazıcıoğlu ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon'da düzenlenen "1. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi"ne katılıyor.

10- Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, Başbakanlık Merkez Bina'da, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi temsilcilerini kabul edecek.

11- Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Kazakistan'ın "Müslüman Dünya ve Batı" adlı inisiyatifi çerçevesinde Astana'da düzenlenen "Ortak Dünya: Çeşitlilik Yoluyla İlerleme" konferansına katılacak.

12- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Dünya Enerji Konseyi ve Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesinin İstanbul'da ortaklaşa düzenlediği, "Hazar havzasındaki petrol ve doğal gaz üretiminin Avrupa'ya iletimi ve koridor ülkeler" konulu panele katılacak.

- Bakan Güler, Tekirdağ'da da Enerji Verimliliği (ENVER) Projesi kapsamında, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında da yer alacak.

13- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İstanbul'da Okan Üniversitesinin 2008-2009 akademik yılı açılış törenine katılacak.

14- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'da Orhan Kemal Müzesini ziyaret edecek.

- Bakan Günay, Ayasofya Müzesinde gerçekleştirilecek "Ayasofya" kitabının tanıtımı için düzenlenen kokteyle de katılacak.

15- Dünya Gıda Günü.

- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından Dünya Gıda Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklerin Ankara'daki açılış törenine katılacak.

- Gıda Mühendisleri Odasının düzenlediği "Gıda Politikaları" konulu panel Ankara'da yapılacak.

16- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde Hacı Rafet Gümüş Lisesini açacak, Namık Kemal Üniversitesi yeni akademik yıl törenine katılacak.

- Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü binasının temel atma töreninin ardından Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ile Belediye Başkanı Ahmet Aygün'ü ziyaret edecek olan Çelik, AK Parti, CHP, MHP, İl başkanlıklarına da ziyaretlerde bulunacak.

17- 2009 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı TBMM Başkanlığına sunulacak.

18- Küresel finansal kriz...

- Asya ve Avrupa borsalarında dün yaşanan büyük düşüşlerin ardından piyasalardaki gelişmeler izleniyor.

19- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) yılın ikinci Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı, İstanbul'da yapılacak.

20- Afganistan Temsilciler Meclisi Başkanı Muhammed Yunus Kanuni ve beraberindeki parlamento heyeti, Mevlana Müzesini ziyaret edecek, sema gösterisi izleyecek.

21- TRT ile Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliğinin ortaklaşa düzenlediği ve yerel medyanın sorunlarının tartışılacağı sempozyum, TRT Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilecek.

22- Türkiye'de çevre sorunlarının araştırılarak gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun üyeleri, Van Gölü'nde kirliliği inceleyecek, "Van Gölü Çevresindeki Sorunlar ve Ele Alınması Gereken Tedbirler" konulu toplantıya katılacak.

23- Toplantı... Fuar...

- Tüketici Dernekleri Federasyonu ile TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Ankara'da ulaşıma yapılan zam konusunda basın toplantısı yapacak.

- "1. Karadeniz Tarım ve Gıda Fuarı Trabzon'da açılacak.

24- Üretici, fındığın yarısını TMO'ya satmak istiyor.

- Bu yıl 780 bin ton rekolte beklenirken, 193 bin üretici, 465 bin ton ürün satmak için Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) randevu aldı.

- TMO Genel Müdür Vekili Mesut Köse: "Fındık alımında amaç TMO'nun kar etmesi değil, minimum zarar ile üretici ve tüketiciyi korumak, piyasada istikrarı sağlamak."

25- Fortis Türkiye Kupası'nda grup maçlarının kura çekimi Ataköy Olimpiyatevi'nde yapılacak.

26- Beko Basketbol Ligi'nde Beşiktaş Cola Turka ile Kepez Belediyesi, Beşiktaş Cola Turka Arena'da karşı karşıya gelecek.

27- Galatasaray'daki antrenörlük görevine kulüp yönetimi tarafından son verilen Ümit Davala, Türkiye Spor Yazarları Derneğinin (TSYD) Levent'teki sosyal tesislerinde basın toplantısı yapacak.

28- Samsung Electronics'in, Efes Pilsen Spor Kulübüne ana sponsor olması nedeniyle Conrad Otel'de basın toplantısı yapılacak.

29- Bu yıl Galatasaraylı Sporcular Derneğinin ev sahipliğinde düzenlenen 6. Karadeniz Ülkeleri Veteran Oyunları'nın açılış töreni, Burhan Felek Spor Kompleksi Ekrem Koçak Atletizm Sahası'nda yapılacak.

30- Futbol Federasyonunun eski başkan vekillerinden, Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Üyesi Turgay Aksoylu'nun cenazesi, Teşvikiye Camii'nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

31- Fenerbahçe ile Kocaelispor, ligde yarın 39. maça çıkıyor.

- İki ekip arasında geride kalan maçlarda Fenerbahçenin 19, Kocaelisporun ise 7 galibiyeti bulunuyor.

- Kocaeli'nde yapılan maçlarda her iki takım da 7'şer kez galip geldi. - Fenerbahçe, Kocaelispora karşı son yenilgisini 1998'de aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber