İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Askerliğini yedek subay olarak yapanlarda KEY mağduru

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ekim 2008 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KEY'i bildirmeyen işveren zamanaşımından kurtuldu, hak sahibi çalışanlar mağdur

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ile ilgili itiraz süresi 28 Ekim'de dolmasına karşın karmaşa henüz sona ermiş değil. En önemli bölümü ise ödeme alması gerektiği halde kurumu tarafından bildirilmeyenler oluşturuyor.

Zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle bu işverenler hakkında işlem yapılamıyor. Böylece bildirim yapmayan işveren zamanaşımı sebebiyle kurtulurken çalışan mağdur oldu. Ayrıca askerliğini yedek subay olarak yapanlar da mağdur. Bu durumdaki birçok kişi askerlik dönemine ilişkin KEY ödemelerini alamadı.

1987 ile 1995 yılları arasında çalışanların KEY ödemesi alabilmesi için işverenin SSK'ya bildirim yapıp, ödemesi gereken tutarları yatırmış olması gerekiyor. Ancak ödemeler sırasında binlerce işverenin, kanuni zorunluluk olmasına rağmen bu görevi yerine getirmediği ortaya çıktı. Kimi işverenler çalışanları adına hiç bildirimde bulunmazken bazıları bildirimde bulunduğu halde KEY paralarını SSK'ya yatırmamış. Bu durum hak sahibi olması gereken kişilerin, işverenin bildirimde bulunmaması veya ödeme yapmaması sebebiyle mağdur olmalarına yol açtı. KEY uygulamasının 13 yıl önce sonlandırılması, bu işverenleri zamanaşımından kurtardı. 10 yıllık zamanaşımı süresi dolduğu için bildirim yapmamış ya da eksik ödemede bulunmuş işveren hakkında işlem yapılamıyor. Askerlik hizmetini yedek subay sınıfında asteğmen olarak yapanlar da mağdur. Bu durumdaki çok sayıda kişi, askerlik dönemine ilişkin KEY ödemelerini alamamaktan şikayetçi. Öte yandan KEY'de itiraz için son haftaya girildi. Bu konuda itirazı olanlar 28 Ekim'e kadar başvuruda bulunabilecek. KEY ödemesine ilişkin olarak açıklanan listede ismi olmayanların yanı sıra açıklanan tutardan daha fazla alması gerektiğini düşünenler de itiraz edebilecek. İşçi ve işçi emeklileri ile memur emeklileri itirazlarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüklerine yapabilecekler. Halen çalışan memurlar ise itirazlarını kurumlarına yapacaklar. SSK emeklisi iken konut edindirme yardımından yararlanmak için başvurmuş olanlar da itirazlarını SGK Prim Tahsilat Daire Başkanlığı'na yapacaklar. İtiraz başvurusunda bulunmak isteyenler, SGK'nın sitesinde bulunan dilekçe örneğini kullanabilecek. KEY kesintilerine esas teşkil eden yıllarda hem memur hem de SSK'lı çalışanlar da ayrı bir yol izleyecek. Bu kişiler eğer iki döneme ilişkin kesintilerinde de sorun varsa hem SSK il müdürlüklerine hem de çalıştıkları kuruma başvuracaklar. Sorun sadece bir döneme ilişkinse o dönemde çalıştıkları kurama göre müracaat yapacaklar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber