DTP, yerel seçimler öncesi gücünü korumak için fitili ateşledi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Ekim 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PKK elebaşı Öcalan'ın İmralı'da işkence gördüğü bahanesiyle Güneydoğu'da art arda patlak veren gösteriler yatışmıyor. DTP yerel seçim öncesi ?Varım' demek için ateşe körükle gidiyor. Ahmet Türk, dün de ?Kürt soykırımı? sözüyle şoke etti

Güneydoğu alev alev. Yerel seçimde sandığı AKP'ye kaptırmak istemeyen DTP harekete geçti. Yavaş yavaş zehirlendiği iddiası günlerce gündeme getirilen ancak fos çıkan PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a ilişkin bu kez başka bir iddia var. Öcalan'ın İmralı'da işkence gördüğü hikayesi barutu ateşledi. Öcalan'ın kötü muamele görmesine tepki için Güneydoğu ve büyük kentlerde eylemler yapılıyor. Doğubayazıt'ta bir kişinin öldüğü gösterilerin ardından Adana ve Başbakan ziyaret ettiği Diyabakır'a dün de Şırnak ve Hakkari eklendi.

Hakkari'de önceki gün başlayan ve hava karardıktan sonra mahalle aralarında ateş yakıp Öcalan lehine slogan atan göstericilerle polis arasında zaman zaman kovalamaca yaşandı. Polis ile göstericiler arasında arbedenin yaşandığı Bercelan Mahallesiínde nereden geldiği belli olmayan kurşun Adil Özatak'ın başına isabet etti. Ağır yaralanan Özatak, hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.

DOĞUBAYAZIT DİKEN ÜSTÜNDE

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde de bir kişinin ölümü ve 20 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ardından dün yine gergin saatler yaşandı. DTP binası önünde toplanan yaklaşık bin kişi sloganlar attı. DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, ?Demokratik tepkinizi ortaya koyarken bu başınıza geldi. Bu ilk kez yaşadığımız bir şey değil. Farklı bir sese tahammül etmeyen bir ülkede yaşıyoruz? dedi.

Kepenkleri tehditle indirdiler

DİYARBAKIR'da ise Başbakan'ın gelişi sırasında yaşanan protestolar nedeniyle çöplüğe dönen sokaklar, belediye ekiplerince temizlendi. Esnaf ise kapattığı kepenkleri dün açtı. Kepenk ve kontak kapama eylemlerine ilişkin Diyarbakır Valiliği soruşturma başlattı. Olaylara karışan 31 göstericinin Emniyet'teki sorgusu ise sürüyor. Adana'da ise ev ve dükkanları taşlananlar yardım talep etti. Bir esnaf, ?Olay günü sabah saatlerinde tek tek dükkanları gezip işyerlemizi kapatmamızı istediler. ?Yapmazsanız gösteri sırasında sizi de taşlarız? diye tehditte bulundular. Ekmek teknemizi korumak için mecbur kaldık? dediler.

Kapamayan esnaf camından oldu

DTP'nin Şırnak'ta düzenlediği mitingte de olaylar çıktı. Öğle saatlerinde DTP il binası önünde toplanan kalabalık, yürüyüşe geçti. Göstericiler polis barikatının aşarak basın bildirisini okudu. Bir grubun polise taş atmasına polis de biber gazı ile karşılık verdi. Yaşanan arbedenin ardından çok sayıda kişi gözaltına alındı. Olaylar sırasında bir grup DTP'li kepenk kapatmayan iş yerlerini taşladı. Bunun üzerine gruba polis müdahalede bulunurken arbedede 3'ü polis 10 kişi yaralandı.

12 Eylül bir soykırımmış

SEÇİMDE oy kaygısıyla hareket eden DTP Grup toplantısını dün Meclis yerine Diyarbakır'da yaptı. Genel Başkan Ahmet Türk, açıklamalarıyla gerilim dozunu yükseltti. Türk konuşmasında ?1980 askeri darbesi hem Kürt halkı için hem de Türkiye için soykırıma neden oldu? diyerek son noktayı koydu.

Türk öfkeli konuşmasında özetle şunları söyledi:

BAŞBAKAN PROTESTOLARI YAŞAYARAK DİYARBAKIR'A GELDİ: Cayır cayır yanan Kürt coğrafyasının sorunlarını görmezden geldi. Özgürlüklerin ve hakların ortadan kaldırılması en büyük hatadır. Çöp siyasetini ona bırakıyoruz. O gün kentin o halde olmasının nedeni bir protestoydu. Bunu görmemesi onun kapasitesini ortaya koyuyor.

PKK'NIN DOĞUŞ NEDENİ: 1924 Anayasası ile resmileştirdiği tek ulus-devlet anlayışı ve bunun üzerine oturttuğu asimilasyon politikaları sorunu derinleştirdi, çözümsüz kıldı. 1980 askeri darbesi hem Kürt halkı için hem de bir bütün Türkiye için eşi benzeri görülmemiş siyasi sosyal ve kültürel soykırıma neden oldu. PKK bu darbeye hazırlık ve soykırım ortamında doğdu büyüdü. Bugün ise tam bir kaos ortamı yaşanmakta.

YİNE SAYIN: Bugün toplanma nedenimiz ?Sayın Öcalan'a uygulanan fiziki şiddet. 2006 yılında zehirlenerek yavaş yavaş öldürülmek istendiği ortaya çıktı. Bunun tehlikeli bir oyun olduğu yönünde defalarca çağrılarımız oldu. Öcalan'a dönük geliştirilen her türlü politikaların Kürt halkına yönelik olduğunu oradaki en ufak onur kırıcı irade kırıcı uygulamanın Kürtlerin onur ve iradelerini kırmaya yönelik olduğunu hepimiz biliyor ve görüyoruz

BELEDİYELERİ BEN KAZANIRSAM: Halk demokratik tepkisini gösteriyor. Sayın Başbakan buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Kürt sorunu siyasi bir sorundur. Çözümü de ancak siyasi olarak mümkündür. ?Kürt bölgesinin milletvekillerini belediyelerini ben kazanırsam DTP'yi bölgeden silersem bu sorunu da ortadan kaldırırım' yaklaşımı bile Kürtleri ne kadar aşağılayarak saygısızca yaklaşıldığını göstermektedir.

İMARLI'YA BİZ DE GİDELİM: Durumu incelemek üzere İmralı'ya içinde DTP'nin de bulunduğu bir heyetin gönderilmesi gerekiyor.

Beşir ARİZ / DİYARBAKIR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber