200-250 bin YTL'niz yoksa adam dövmeyin, trafik kazası yapmayın

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Ekim 2008 08:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Tezel'in yazısı

Birisini dövmeyi kafaya koymuşsanız önce ?SGK sigortası var mı?' diye sorun. Var diyorsa hemen arkanızı dönün ve gidin. Veya trafikte giderken çarpacağınız kişinin SGK sigortasının olmamasına dikkat edin

1-Uzun vadeli sigortaya da rücu geldi

Kısa vadeli sigortalı çeşidi olan iş kazası meslek hastalığı ve hastalık sigortalarından özellikle iş kazası olaylarında rücu hemen hemen her ülkenin sosyal güvenlik sisteminde var. Yani, işkazası meydana gelmiş ve işçi vefat etmişse SGK işçinin ailesine gelir bağlar ve verdiği ve vereceği gelirlerin peşin sermaye değerini sorumlulardan (daha çok işverenlerden) ister.

Ancak, uzun vadeli (biriktirme) sigorta çeşidi olan yaşlılık-malullük-ölüm sigortalarında rücu uygulaması ilk defa bizim ülkemizde başlayacak.

Sosyal güvenlik uygulamalarında 1 Ekim 2008 gününden sonra yeni bir uygulama başlıyor ve bu uygulamayı dünyada ilk defa biz yapacağız. Uzun vadeli sigorta kolları için de SGK rücu davası açacak.

2-Rücu edilen para 200 bin YTL'yi geçecektir

5510 sayılı Kanun'un ?Uzun vadeli sigorta kolları bakımından üçüncü kişinin sorumluluğu? başlıklı 39'uncu maddesine göre; ?Üçüncü bir kişinin kastı nedeniyle malûl veya vazife malûlü olan sigortalıya veya ölümü halinde hak sahiplerine, bu Kanun uyarınca bağlanacak aylığın başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı için Kurumca zarara sebep olan üçüncü kişilere rücû edilir...?

Kanunun metni yukarıdaki gibi ve hırsız örneğimizden yola çıkarsak, hırsızın ölümü sonrasında 20 yaşında eşi ve biri 5 diğeri 3 yaşında 2 kız çocuğu varsa. SGK, dul eşine ve çocuklarına toplam 600 YTL aylık bağlayacak. Bu aylığın bir yıllık tutarı (600 X 12=) 7200 YTL hesabıyla kadının 67 yaşına kadar yaşayacağı varsayılarak 47 yıl için (47 X 7200=) 338.400- YTL aylığın her yıl için yıllık yüzde 5 peşin sermaye değeri ile yaklaşık 200 bin YTL ödenmesi gerekir.

3-Bu uygulama dünyada ilk kez Türkiye'de

Kısa vadeli sigorta kollarından rücu kabul edilebilir ve alışılmış bir uygulama iken şimdi yeni başlayacak olan uzun vadeli sigortalar için rücu uygulaması dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanacak ama yakında epey sorunlar ortaya çıkarır. Öte yandan, bu uygulamayı kimin yasaya ilave ettirdiği de belli değil. Yasayı TBMM'de hazırlayanlar, komisyonlarında çalışan milletvekilleri bile bundan haberdar değiller. Ancak, bu mantıksız ve yersiz uygulamanın ülkemizde ömrünün uzun olacağını da zannetmiyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber