2002 Yılı Uzlaştırma Kurulu Kararının Tam Metni

Haber Giriş : 04 Haziran 2003 05:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzlaştırma Kurulu Kararları

Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 Profesörden oluşan Uzlaştırma Kurulu, Toplu görüşmede uzlaşmazlıkla sonuçlanan konulara ilişkin görüşlerini bugün (7/9/2002) açıkladı. Hem kamu kesimini hem de konfederasyonları tatmin etmeyecek olan kararların ayrıntısı için tıklayın.

Memur maaşlarına ilişkin görüşlerinizi Forum bölümündeki "Toplu görüşme" kategorisinde dile getirebilirsiniz.

Kurul Başkanı: Dr.Bilal Kartal
Üyeler: Prof. Dr. Eyüp BEDİR, Prof. Dr. Turgut TAN, Prof. Dr. Fevzi DEVRİM, Prof. Dr. Haluk Hadi SÜMER

1-Kurul 2002 yılı Eylül ayından geçerli olmak üzere en düşük dereceli memurlar için aylık brüt 90 milyon, en yüksek dereceli memurlar için de 65 milyon lira verilmesini önermiştir.

2-Kurul 2003 yılının ilk altı ayı için %15, ikinci altı ayı için de %10 zam öngörmüştür. Ayrıca yıl içinde oluşacak enflasyon farklarının ödenmesini benimsemiştir.

3-Kurul, Aile gösterge rakamının 700'den 1.250 puana, çocuk gösterge rakamının 50 puandan 250 puana, ölüm yardımının 9.500 olan katsayısının 15.000 puana, doğum yardımının 75 puanadan 5.000'e çıkarılmasını benimsemiştir. Ayrıca harcırahlar için ilk üç derecede 1.500 gösterge rakamının, diğer dereceler için ise 1.000 gösterge rakamının maaş katsayısı ile çarpımı miktarında ödemeyi benimsemiştir.

4-Kurul diğer ödeme kalemlerine ilişkin olarak 2003 yılı içinde görüşmeler yapılmasını ve bir personel reformunun çıkarılmasını benimsemiştir.

5-Kurul ayrıca, sicil, disiplin ve diğer özlük konularının toplu görüşme kapsamına girmediğine karar vermiştir.

--------------------------------------------------------------------------------

Hurriyetin AA'ya Dayanarak Verdiği Haber

Uzlaştırma Kurulu'ndan memura 90 milyon
Uzlaştırma Kurulu, memur maaşlarına 2003 yılının birinci altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında da yüzde 10 oranında zam yapılmasını benimsedi.

Kurul, 2003 yılında memur maaşlarına yapılacak zam oranının enflasyon oranının altında kalması halinde maaşların enflasyon oranı kadar artırılmasını öngördü.

Uzlaştırma Kurulu, 2003 yılında memurların sosyal haklarına yönelik önerisinde ise net 22 milyon 855 bin lira olan aile yardımının net 40 milyon 812 bin liraya, iki çocuklu bir aile için net 3 milyon 165 bin lira olan çocuk yardımının net 16 milyon 370 bin liraya, net 31 milyon 17 bin lira olan ölüm yardımının net 48 milyon 975 bin liraya, net 2 milyon 448 bin lira olan doğum yardımının da net 163 milyon 250 bin liraya yükseltilmesini kararlaştırdı.

Türkiye Kamu-Sen ve KESK Genel başkanları Uzlaştırma Kurulu'nun benimsediği kararlara tepki gösterdi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memur maaşlarına 15 Eylül'den itibaren yapılması gereken iyileştirme zammı konusunda Kurul'un önerisini kabul etmediklerini bildirdi.

Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu Raporu'nu detaylı inceledikten sonra görüşlerini daha geniş olarak kamuoyuna aktaracağını söyledi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise Uzlaştırma Kurulu'ndan kamuoyunun beklentisini karşılayacak bir sonuç çıkmadığını belirtti.

Kurulun çalışmasını objektif bulmadıklarını, Kurul kararını sadece bir görüş olarak kabul ettiklerini belirten Evren asıl yetkili merciinin Bakanlar Kurulu olduğunu ifade etti.

Bakanlar Kurulu'nun 11 Eylül'de toplanacağını anımsatan Evren, ''Siyasi irade, kamuoyunun, kamu çalışanlarının beklentisine yanıt verebilecek rakamı açıklamak durumundadır. Aksi taktirde kamu emekçilerinin siyasi iktidardan hesap soracağı açıktır. Bu rakamları kabul etmemiz mümkün değildir'' dedi.

SON SÖZ BAKANLAR KURULU'NUN
Kurul'un 2003 yılı için öngördüğü zam oranlarını da kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Evren, 2003 yılı bütçe rakamlarının henüz belli olmadığını, şimdiden memur maaşlarına 2003 yılında yapılacak zamların telaffuz edilmesini doğru görmediklerini bildirdi.

Evren, insanca yaşam için mücadele ettiklerini, mücadelelerinin giderek büyüyeceğini sözlerini ekledi.

Uzlaştırma Kurulu tarafından hazırlanan rapor, Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Bakanlar Kurulu da memur maaşında yapılacak iyileştirme ve 2003 yılındaki yapılacak zam oranları konusunda son kararı verecek.

Uzlaştırma Kurulu'ndan memura 90 milyon
Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerdeki uyuşmazlığı çözmek için toplanan Uzlaştırma Kurulu'ndan, en yüksek devlet memuruna seyyanen 65 milyon TL, en düşük memur maaşına ise seyyanen 90 milyon TL zam yapılması kararı çıktı.

Kurul, bugüne dek yaptığı çalışmalarda Türkiye Kamu-Sen, KESK ile Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı yetkililerinin memur maaşlarında yapılacak iyileştirme ve 2003 yılına ilişkin yapılacak zam konusunda görüşlerini almıştı.

KESK EYLEMDE
Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, taleplerinin dikkate alınması amacıyla Kızılay'da eylem yaptı.

Eğitim-Sen 1 Nolu Şube önünde toplanan memurlar, başta KESK Genel Başkanı Sami Evren olmak üzere taleplerini içeren dövizler taşıyarak tek sıra halinde yürüdüler.

Memurlar, toplu sözleşme görüşmelerindeki uzlaşmazlık nedeniyle konuyu görüşen Uzlaştırma Kurulu'nun toplantı yaptığı SSK Ankara Hukukİşleri Müdürlüğü binası önünde toplandılar.

KESK Genel Başkanı Evren, burada yaptığı açıklamada, tek sıra zincir oluşturarak taleplerine dikkat çekmek için eylemi gerçekleştirdiklerini, sonuç almak amacıyla 1 Ağustos'tan bu yana mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber