TTK işçi alırken, adayların elindeki nasıra bakacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2008 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı maden ocaklarına alınacak 3 bin maden işçisinden biri olabilmek için iş başvurusunda bulunan 37 bin 204 madenci adayı, noter huzurunda çekilecek kuraya girebilmek için 27 Ekim-11 Kasım 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilerek mülakatta ter dökecek. Yeraltında kazmacı olmak için başvuran 37 bin 402 madenci adayından bin 160'ının üniversite mezunu olduğu öğrenildi.

Mülakatlar, yer altında çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle madenci adaylarının kazma, kürek, baltayı kullanma ve direk taşıma becerileri değerlendirilecek. Yüksek maden mühendislerinden oluşan jüri karşısında ter dökecek madenci adaylarının ellerindeki nasırlar da kurum için belirleyici olacak. Avuç içlerine bakılarak işe yatkınlıkları belirlenmeye çalışılacak adayların, boy ve kilo dengesi de göz önünde bulundurularak yapılacak tercihlerin ardından noter huzurunda kura çekilecek. Sınavı geçen işçiler, 1 Ocak 2009'da iş başı yapacak.

1990'lı yıllara kadar 20 binin üstünde işçinin çalıştığı TTK ocaklarına 'kazmacı' olarak alınacak 3 bin işçi için 37 bin 402 kişi başvurdu. Maden ocaklarında kazmacı olarak çalışmak üzere başvuranlardan 1160'ı üniversite, 12 bin 352'si lise, 8 bin 902'si ortaokul ve 14 bin 782'si de ilköğretim okulu mezunundan oluşuyor.

TTK'ya bağlı Üzülmez, Kozlu, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müesseseleri'nde çalışacak 3 bin pano ayak üretim işçisi için yapılan başvurularda 37 bin 204 kişi kayıt yaptırarak 27 Ekim-11 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek mülakatlara katılmaya hak kazandı. Mülakatlarda ise madenci adaylarını zor bir sınav bekliyor. Yeraltında yapılan çalışmalar, yer üstünde uygulamalı olarak adaylardan istenecek. Beden Gücü Yönetmeliği'ne uygun olup olmadıkları, yapılacak test ile belirlenecek.

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, "Bunlardan geçerli not alanlar noter huzurunda her biri numaralandırılmış Milli Piyango toplarıyla kuraya girecek. Düşen toplardaki numaraya sahip kişiler işe girmeye hak kazanmış olacak. Bizler de hastaneden sağlık raporu getirdikleri takdirde işe başlatacağız." dedi.

İşe alımlarda torpil döndüğü söylentilerinin yersiz olduğunu vurgulayan Dağdelen, şunları kaydetti: "Eskiden 'TTK'ya önce kapağı at, ondan sonrası kolay; yer üstüne kaydırılırsın' gibi bir düşünce vardı. Artık bu yıkıldı. Hangi unvanla ve kim olursa olsun, verimli çalışmadığı takdirde iş akdi feshediliyor. 2006 yılındaki alımlarımızda 'bu işe uygun değildir' diyerek pek çok kişiyi belli kriterlere göre elemiştik. Bu önlemler sayesinde bazı olumsuzlukların önüne geçmiş olduk."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber