Her öğretmene bir şifre verilecek

Haber Giriş : 19 Kasım 2004 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenler, uzaktan eğitim sistemi ile okulda, evde veya tatilde bilgisayar okur-yazarı olabilecekler.

Yeni yazılım 'Eğitim Portalı' sayesinde öğretmenler, kursa dahi gitmeden, para ödemeden yönlendirmeli portalla bakanlığın takibi altında bilgisayar kullanımını öğrenecekler. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Uzaktan Eğitim Sistemi Eğitim Portalı' projesi Aralık 2004 tarihinde hayata geçiyor. 45 bin ilk ve orta dereceli okulu ADSL sistemiyle 2005 yılı sonuna kadar internet ağıyla örmeye çalışan bakanlık, diğer yandan da personelini en azından 'bilgisiyar okur yazarı' yapmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl bu yönde eğitimlere başlayan bakanlık, bilişim sektörünün önemli isimleri arasında yer alan İNTEL Firması ile anlaşma imzalamıştı. Bu kurslarda öğretmenler, bilgisiyar konusunda eğitimden geçirilip diğer öğretmenleri eğitmesi amaçlanmış ve bu yönde formatör öğretmenler yetiştirilmişti. Ancak personel sayısının 650 bini aşan ve çok fazla sayıda öğretmeni kısa zamanda eğitmenin güçlüğü nedeniyle yeni bir eğitim portalı hazırlandı. Uzaktan eğitim adı verilen ve Microsoft tarafından yazılımı hazırlanan eğitim portalı bakanlığın imdadına yetişti. Bu sistem ile öğretmenlere birer şifre verilecek. Şifrelenen öğretmen, internetten bakanlığın 'meb.gov.tr' adresli ve daha sonra ismi belirlenecek olan uzaktan eğitim portalının yer alacağı uzantılı web adresine girecekler.

Öğretmenler, boş saatlerinde veya ders aralarında odalarında ya da laboratuvarlarda bulunan Bilgi Teknoloji sınıflarından internete girebilecekleri gibi bilgisayar sahibi öğretmenler evlerinde, olmayanlar ise herhangi bir internet cafeden şifrelerini girmek suretiyle sisteme girebilecekler. Eğitim portalında bilgisiyar okur yazarlığı programı kursiyerin kolay öğrenmesini dikkat alarak, oklarla yönlendirmeli bir şekilde hazırlandı. Aşama aşama mausla (fare) ok işaretleri ile öğretmenler, bilgisayarı öğrenecekler. Her öğretmenin en az bilgisayar-okur yazarı olması hedeflenen bu projede öğretmenin şifresiyle girip söz konusu eğitimi bitirmesinin ardından bakanlık tarafından oluşturulacak komisyonlarda sınava tabi tutulacaklar. Sınavlar yüz yüze uygulamalı olacak ve imtihanı geçenlere bilgisayar sertifikası verilecek. Eğitim portalında oluşabilecek suistimallerin önüne geçilmesiyle ilgili tüm önlemleri alan bakanlık, öğretmenlerin bilgisayarda eğitim portalına girip hangi saatte çalışmaya başladığını, kaç saat bilgisayarda kaldığını merkezden takip edecek. Örneğin bilgisayarı olan bir öğretmen evinde gece saat 22.00'dan 24.00'e kadar iki saat ders çalışması MEB'in Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde bulunan server'den takip edilecek. Şifresi bulunan öğretmenin şifresini bir başkasına vermek suretiyle girmesi ise eğitim sonrasında yüz yüze kurslarda aleyhine olacak ve kursu geçemeyecek. Yetkililer, bu tip girişimlerde bulunacak olan öğretmenlerin zaten kursları geçemeyeceklerini dolayısı ile kendilerinin zararlı olacaklarını vurguluyorlar.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl TBMM'den geçirerek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da onaylanan öğretmenlere kariyer sistemi getiren stajyer, öğretmen, uzman ve başöğretmen gibi statüler kazandırılmasıyla ilgili yapılacak sınavlarda ve değerlendirmelerde öğretmenlerin aldığı bu kurslar dikkate alınacak. 1 Ocak 2005 tarihinde söz konusu kanunun yürürlüğe gireceğini hatırlatan yetkililer, kariyer basamaklarına göre öğretmenlerin kendilerini yetiştirmelerinin yanı sıra maaş yönünden de iyileştirmelerin olacağını vurguluyorlar. Bu sistem içerisinde Yüksek lisans, takdir, teşekkür, gidilen panel ve hizmetiçi eğitim kursları, maaş ödüllendirmeleri, personel sicil notları ve kurslar gibi özelliklerin öğretmenin bir üst sisteme geçişinde puan olarak yansıyacağını, kariyer basamakları arasında 50-100 milyon lira arasında maaş farklılıklarının oluşacağını kaydetti. Öğretmenlerin kendilerini günün gelişen koşullarına göre yenilemesinin, nicelliğin artmasıyla eğitimde kalitenin yakalanmasında önemli etkenlerin biri haline geleceğini belirten yetkililer, bundan sonra geçen her boş zamanın personelin aleyhine olacağını vurguluyorlar.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber