Özel hastaneler isyan etti: Böyle giderse kapatacağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2008 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Özel Sağlık İşletmeleri Derneği, yeni SGK uygulamalarına tepki gösterdi. Uygulamanın ardından hasta sayılarının yüzde 50 oranında düştüğünü ileri süren hastane temsilcileri, uygulamanın devam etmesi halinde hastaneleri kapatmak zorunda kalacakları uyarısında bulundu.

Özel hastane temsilcileri, Batman TPAO Kristal Park tesislerinde bir toplantı düzenledi. AK Parti Batman milletvekillerinin de katıldığı toplantıda yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Güneydoğu ve Doğu Anadolu Özel Sağlık İşletmeleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Batman Medikal Park Müdürü Veysi Kubba, uygulamaya ilişkin sıkıntıları milletvekilleri Ahmet İnal ve M. Emin Ekmen'e anlattı. Uygulamanın ardından işçi çıkartmaya başladıklarını ifade eden Kubba, öncelikle 10 YTL muayene katkı payının kaldırılmasını, devlet ve özel hastane ayrımcılığının ortadan kaldırılarak tüm uygulamalarda eşitlik ilkesine uyulması, yeşil kartlılara özel hastane kapılarının açılması ve özel hastanelere eğitim hastanelerine uygulanan fiyatların uygulanması gibi taleplerde bulundu.

Yapılan reformlarla birlikte, özel sektörün hükümet ve devlete güvenerek çok büyük yatırımlar yaptığını, önemli bir sağlık hizmeti açığını kapatarak istihdam oluşturduğuna dikkati çeken Kubba, "Ancak 29 Eylül 2008'de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hem özel sağlık sektör hem de vatandaşlarda hayal kırıklığına yol açmıştır." dedi.

Batman'ın, Türkiye'de özel sağlık yatırımı açısından İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Kubba konuşmasını şöyle sürdürdü. "Türkiye'nin 23. büyük kenti olan ve 400 bini aşkın nüfusa sahip Batman'da, sadece 150 milyon dolarlık sağlık yatırımı yapıldı. Sağlık hizmetlerinin yüzde 60'ına yakını, özel sağlık sektörü tarafından üstlenilen Batman, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin kaliteli olarak yapıldığı bir il olarak kayıtlarda yer almaktadır. Özel sağlık sektöründe yaklaşık bin 100 kişi istihdam ediliyor. İşsizliğin had safhada olduğu ilde bu istihdam oranı küçümsenecek bir rakam değil. Ancak son uygulama ile yaklaşık 30 kişinin işine son verdik. Bu gencecik insanları işten çıkarırken içimiz yanıyor. Ancak Ankara'da birkaç bürokratın masa başında sonuçları hesaplanmadan aldığı karar nedeniyle çalışamaz duruma geldik. Helaya giden 1 YTL veriyor. Özel hastanede tahlil yaptıran da 1 YTL veriyor."

Daha sonra söz alan Özel Batman Dünya Hastanesi Sahibi Mehmet Duman, Ankara'da yapılan sıkıntıları dile getirerek, açık kalp ameliyatı faturalarından bile kesinti yapıldığını ileri sürerek, yüzde 30'lara varan bu kesintilerden duyduğu sıkıntıları anlattı. Duman, bunun böyle devam etmesi halinde hastaneyi kapatma zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

Batman Alman Hastanesi Başhekimi Yasin Sarı ise Ankara'da SGK Reçete İnceleme Komisyonu'nda hırsız muamelesi görüp aşağılandıklarını ileri sürerek, yakın illerin birinde inceleme komisyonu kurulması talebinde bulundu.

Ayrıca, Hükümet olarak özel sağlık sektörüne büyük önem verdiklerini belirten Milletvekilleri İnal ve Ekmen ise hükümetin yapmış olduğu reformlarla özel sağlık hizmetlerinin önünü açtıklarını, sorunları ilgili yerlere aktaracaklarını ve muhtemelen olumlu bir sonuç alacaklarını ifade eti.

Özel hastane temcilerinin SGK Reçete İnceleme Birimi'nde hakaret gördüklerini ilk kez burada duyduklarını belirten vekiller, "Size yapılan hakaret bize yapılmış sayılır, bunun gereğini yapacağız" dedi. Hastane temsilcilerini de bu konuda suskun kaldıkları için eleştiren M. Emin Ekmen, "Kimse size hakaret edemez. Burada bize fırça atabiliyorsunuz. Bize atacağınıza orada iki doktora atın" diye tepki gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber