TBMM komisyonu bazı polis merkezlerinde inceleme yaptı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2008 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üskül: Güvenlik görevlileri yargıç ya da infaz memuru değildir

İstanbul - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, İstanbul'da bazı polis merkezlerinde inceleme yaptı.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül ile komisyon üyeleri Ayşe Jale Ağırbaş, Çetin Soysal, Mehmet Ekici, Mehmet Ocaktan ile Mülkiye Müfettişi Mehmet Firik, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Hasanpaşa Polis Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

Üskül ve beraberindeki heyet, ayrıca İstanbul'da emniyet müdürlükleri ve polis merkezlerinde yaptıkları incelemeler ile bundan sonraki günlerde yapılacak çalışmalara ilişkin Kadıköy Kaymakamlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

İncelemelerinin İstanbul ve diğer bazı illerde devam edeceğini kaydeden Üskül, son dönemlerde işkence ve kötü muamele iddialarının basında sıkça yer almaya başladığını belirterek, "Engin Çeber'in ölümü asla onaylanamaz. Hepimiz için üzüntü vericidir" dedi.

Bireysel olumsuz bazı olaylar zaman zaman yaşansa da önemli olanın olumsuzlukların üzerine gitmek olduğunu kaydeden Üskül, "Olumsuzlar yaratan güvenlik görevlileri hakkında etkin soruşturma açılıyor. Engin Çeber olayı adliyeye intikal etmiştir. Genel olarak güvenlik görevlilerinin çalışmaları sırasında, karakollarda olumsuzlukların olup olmadığını incelemek için geldik" diye konuştu.

Engin Çeber'in ölümüne ilişkin İstinye Polis Merkezine de giderek inceleme yaptıklarını belirten Üskül, bireysel olumsuzlukların üzerine gidilmesi, soruşturmaların etkin bir şekilde yürütülmesi, eğer ceza uygulanması gerekiyorsa bunun da etkin bir şekilde vakit kaybetmeden uygulanması gerektiğini söyledi.

"Güvenlik görevlilerinin görevi, öncelikle suçun önlenmesini sağlamaktır. Suç işlemişse zanlıları yakalayacaklardır. Bunun için etkin bir çalışma yürüteceklerdir. Ancak güvenlik görevlileri yargıç ya da infaz memuru değildir" diye konuşan Üskül, şöyle devam etti:

"Tabii ki güvenlik görevlileri, gerektiğinde zor kullanacaktır. Bazen zor kullanmadan sanıkları yakalamak mümkün değildir. Ancak zor kullanımın ölçülü ve orantılı olması gerekir. Bunun dışında orantısız güç kullanımı bizim onaylayacağımız bir davranış değildir. Tüm dileğimiz olumsuzlukların ortadan kalkmasıdır."

Üskül, İstinye Polis Merkezi'ndeki incelemelerine ilişkin bir soru üzerine, Engin Çeber'in polis merkezinde gözaltında bulunduğu sıradaki kamera kayıtlarını isteyeceklerini ve daha sonra inceleyeceklerini söyledi.

"Son yıllarda emniyet teşkilatında, akademi mezunlarının görev alması ile olumlu ya da olumsuz etkilerin meydana gelip gelmediğine" ilişkin bir soruya da Üskül, "Karakol amirlerinin akademilerden gelmesi üzerine emniyet teşkilatında ciddi bir iyileşme oluştu. İşkence ve kötü muamelede azalma var, ama daha da iyileşmeler olmalı. Gelinen nokta 10 yıl öncesine göre daha iyi durumda" şeklinde yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber