HSYK'dan, Savcı Öz'e ?birinci sınıf' izni çıkmadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Ekim 2008 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birinci sınıf statüsünü kullanacak yargı mensuplarını belirleyen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz için, gerekli süreyi doldurmuş olmasına rağmen ?hakkında iddiaların aydınlatılmasını beklesin? kararını verdi

Alınan bilgiye göre, HSYK, ?birinci sınıf? statüsünü kullanmak için yeterli süreyi geçiren yargı mensuplarının durumunu görüştü. Mevzuata göre, bir hâkim ya da savcının birinci sınıf statüsünü kullanabilmesi için önce birinci sınıfa ayrılması gerekiyor.

Yargıç veya savcı, bu sınıfa ayrıldıktan sonra, 3 yıl beklemek zorunda kalıyor. Bu sürenin sonunda HSYK, söz konusu yargıç ya da savcının siciline, 3 yıllık süreyi nasıl geçirdiğine bakarak ?birinci sınıf? statüsünü kullanma izni veriyor. Yargıç ve savcılar, Yargıtay üyesi adaylığı hakkını da birinci sınıfa ayrıldıklarında kazanıyor.

HSYK'nın, birinci sınıfa ayrıldıktan sonra 3 yıl geçiren yargıç ve savcıların durumunu görüştüğü isimler arasında Ergenekon savcısı Öz'ün de bulunduğu öğrenildi. HSYK, ?hakkındaki bazı iddiaların aydınlatılması? gerektiğine karar vererek, Öz'ün ?birinci sınıf? statüsünü kullanmasına ?şimdilik? izin vermedi.

Aydınlık'ın iddiaları

NTV'nin haberine göre, kararda, İşçi Partisi'nin yayın organı Aydınlık dergisinde yer alan ve Öz'ün Aydın Çine'de görev yaptığı dönemde karıştığı iddia edilen olaylara ilişkin haber etkili oldu. Haberde, Öz'ün konuklarını ?harem-selamlık' oturttuğu, Adaleti Güçlendirme Vakfı'nda toplanan paraları bölüşmek için bir savcıya teklif yaptığı, olayın HSYK'ya yansımasının ardından Öz'ün sürüldüğü belirtiliyordu. Haberde, Öz'ün 1998'de Çine'de bir işadamından haraç istediği için tehdit edildiği, Öz'ü polislerin kurtardığı öne sürüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber