Böbrek naklinde rekora koşuyoruz

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Ekim 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ve dünyada 200'den fazla nakil yapan merkez bulunmazken geçen yıl gerçekleştirilen 313 böbrek nakli ile dünya birincisi olan Akdeniz Üniversitesi, bu yıl da dünya rekorunu kıracak

YAKUP BULUT

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nin 1 yıllık böbrek nakli sayısında dünya rekorunu kıracağını söyledi. Geçen sene yaptıkları böbrek nakli sayısının 313 olduğunu kaydeden Süleymanlar, "Bu sene geçen haftanın sayıları ile 306 yaptık. Bu hafta gerçekleştireceğimiz 8 nakille geçen seneki sayımızın üzerine çıkacağız. 2009'a kadar da 350'nin üzerine çıkarak dünya rekorunu kıracağız? dedi.

47 BİN HASTA VAR

Sağlık Bakanlığı kayıtlarında böbrek yetmezliği çeken ve diyalize giren 47 bin hasta olduğunu belirten Süleymanlar, "Bekleme listesine giren hasta sayısı 15 bin. Geçen sene yapılan böbrek nakli sayısı bin 302. Yani bu hastaların ancak 10'da 1'lik ihtiyacı karşılanabiliyor. Dünya rekoru kırsak da şu sayılarla çözeceğimiz bir mesele değil. Özellikle kadavra bağışlarını artırmamız lazım' diye konuştu. Sağlık Bakanlığı bünyesinde kadavradan bağış konusunda önümüzdeki günlerde yeni kampanyalar düzenleyeceklerini söyleyen Süleymanlar, Türkiye genelinde 40 merkezde geçen sene yapılan 1302 böbrek naklinde sadece 309'unun kadavradan nakil olduğunu ve kadavra konusunda ataleti ortadan kaldırmamız gerektiğini söyledi.

REKTÖR DEĞİŞTİ, MERKEZ ÇÖKMEDİ KALİTE YÜKSELDİ

Süleymanlar, yeni Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin atanmasının ardından idari görevlerde değişiklikler yaşandığını ve kendisinin de Organ Nakli Merkezi Müdürlüğüne getirildiğini hatırlattı. "Üniversitede rektör değişikliği sonrasında 'yönetimi değişti, artık merkez çökmüştür, bitmiştir' diye yaygara kopartıldı" diye konuşan Süleymanlar, geride kalan 5 ayda merkezde kalitenin yükseldiğini belirtti. Süleymanlar, Organ Nakil Merkezi'nde "insanüstü gayretle" çoğu zaman izin bile yapmadan çalışan doktor ve hemşirelerin görev yaptığını, bunun da başarıdaki en büyük etken olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber