Adalet için vergi avukatı geliyor

Haber Giriş : 20 Kasım 2004 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu yönetimi reformu kapsamında hazırlanan Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısı tamamlandı. Yeni idari yapıda köklü değişiklikler içeren tasarı, 30'u aşan genel müdür yardımcısı ve daire başkanı gibi üst düzey bürokrat sayısını asgari düzeye indirilmesi, ülke genelinde 22 bölgede yeni bir örgütlenmeye gidilmesi, vergi takibatının tamamen elektronik ortamda yapılması ve vergi avukatlığı gibi yeni kurumsal yapıların oluşturulmasını öngörüyor.

Vergide yapısal reform

Tasarının getirdiği yenilikler özetle şöyle:

Gelirler Genel Müdürlüğü lağvediliyor. Yerine Gelir İdaresi Başkanlığı kuruluyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelinde 22 bölgede (İstanbul Anadolu Yakası, İstanbul Avrupa Yakası, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Şanlıurfa, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Karabük, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van) örgütlenecek.

Defterdarlıklardaki gelir birimleri yeni kuruma bağlanacak.

Vergi avukatlığı şeklinde yeni bir kadro ihdas edilecek. Hazine avukatları arasından isteğe bağlı olarak vergi avukatlığı için atama yapılacak.

Kanun yayınlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Taslağın gerekçesinde, vergi yükünün dağılımındaki dengesizliğin bütün reformlara rağmen giderilemediği, daha da bozulduğu belirtildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber