Eğitim sendikaları arasındaki kavga büyüyor

Haber Giriş : 31 Ekim 2008 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim sendikaları arasında son dönemde ortaya çıkan kırgınlık ve kavga ortamı büyümeye başladı. Daha önce iki sendika arasında gündeme gelen kavgaya Eğitim-İş de katıldı. Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli bir açıklama yaparak, diğer sendikaların tutumlarını eleştirdi. Adıbelli, ?Umutları kırıyor, yılgınlık yaratıyorsunuz. Onlardan aldığınız gücü işverenin ayaklarının altına seriyorsunuz? diyerek sendikaları uyardı.

- Eğitim sendikaları arasında son dönemde ortaya çıkan kırgınlık ve kavga ortamı büyümeye başladı. Daha önce iki sendika arasında gündeme gelen kavgaya Eğitim-İş de katıldı. Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli bir açıklama yaparak, diğer sendikaların tutumlarını eleştirdi. Adıbelli, ?Umutları kırıyor, yılgınlık yaratıyorsunuz. Onlardan aldığınız gücü işverenin ayaklarının altına seriyorsunuz? diyerek sendikaları uyardı.

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanı'nın ?gözü kara kadrolaşma? inadı yüzünden yıllardır adil bir yönetmelik hazırlamaktan ısrarla kaçındığını savunarak, benzeri görülmemiş bir dayatma sürecinin yaşandığını söyledi. İktidarın, adil bir yönetmelik isteyen eğitim emekçisini, haksız ve hukuka aykırı ?buyruklarına? baş eğmesi konusunda ?terbiye? etmeye çalıştığını söyleyen Adıbelli, ?Burada dikkat çekmek istediğimiz husus, eğitim emekçisinin maruz kaldığı ve yarattığı etki bakımından daha önce karşılaşılanlardan çok daha sarsıcı olan saldırıya karşı, geniş örgütlülüğe sahip sendikaların verdiği karşılıktır. Ağızlarını her açtıklarında ?direniş'ten, ?söke söke almak'tan bahseden bu sendikalar, varlıklarını en çok hissettirmeleri gereken bu dönemde maalesef üzüntü verici bir yaklaşım ortaya koydular? dedi. Fazla üyeye sahip bu sendikaların tutumunun kaygı verici olduğunu zaman zaman ifade ettiklerini belirten Adıbelli, siyasi otoritenin, Eğitim İş'in tavizsiz tutumu karşısında defalarca geri adım attığını, rakip sendikaların ise teslimiyet psikolojisi içine düştüğünü söyledi. Sendikal çıkarları bir yana bırakarak bu sendikaları ortak hareket etmeye davet ettiklerini anımsatan Adıbelli, davete karşılık ise yanıt alamadıklarını kaydetti.

-?DİZLERİNİZ NASIR BAĞLADI?-

Sendikaların yönetici atama yönetmeliği konusundaki tutumlarının ?trajikomik? olduğunu ifade eden Adıbelli, ?Gelinen nokta sözün bittiği yerdir. Ortak hareket edip emekçileri aşağılayanlara verilebilecek en ağır yanıtı verelim, çalışanların özlemlerine uygun bir yönetmeliği bedeli ne olursa olursun söke söke alalım diyoruz, kaçıyorlar. Kaçmak bir yana, gidip işverenin önünde diz çöküp, ona yalvarıyorlar. Kalkın ayağa, nasır bağladı dizleriniz. Anladık, bir şey yapabilecek gücünüz yok. O zaman gölge etmeyin, susun, açmayın ağzınızı, ihanet etmeyin çalışanlara. Umutları kırıyor, yılgınlık yaratıyorsunuz. Onlardan aldığınız gücü işverenin ayaklarının altına seriyorsunuz? dedi.

-?GÖREVİNİZİ HAKKANİYETLE YAPIN?-

Milli Eğitim Bakanlığı'nı ve Personel Genel Müdürü'nü sorumluluklarının gereğini yapmaları konusunda uyaran Adıbelli, ?önlerinde diz çökenlerin gövdelerine bakıp rehavete kapılmamalarını tavsiye ediyoruz? dedi. MEB'den hakkaniyetli bir yönetmelik istediklerinin altını çizen Adıbelli, adil bir yönetmelik yürürlüğe girene kadar, ödenecek ?bedel? ne kadar ağır olursa olsun bu ?defteri? asla kapatmayacaklarının vurguladı. Adıbelli, ?Dayatmanın sona ermemesi halinde yaşanacaklara hep birlikte tanıklık edeceğiz? uyarısında bulundu.

-?YARGI YOLUNA TEKRAR GİDEBİLİRİZ?-

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliği'nde yer alan hukuka aykırılıkları ve sınav konusundaki hassasiyeti Danıştay'ın huzurunda savunmayı sürdürdüklerini ifade eden Adıbelli, ?Umarız bu konuda da son gülen, adalet isteyen emekçiler olacaklardır. Dilenerek değil, dik durarak peş peşe elde edilen hukuki kazanımlarımızla ?zorunlu olarak' yeniden yürürlüğe sokulan EK-2 Değerlendirme Formu'nda genel olarak iyileşme yapılmıştır. Ancak buna rağmen eksiklikler de mevcut? dedi. Adıbelli, Danıştay'da takip edilen ana davaya bağlı olan formun yargıya taşınıp taşımayacağına ilişkin olarak ise kısa süre içinde kamuoyuna açıklama yapacaklarını duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber