Baş ağrılarının bir kısmında sebep boyundaki kas spazmıdır

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2008 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Baş, yüz ve çene ağrılarının yanlış tanı sonrası uygun tedavinin uygulanamayarak yaşam kalitesini düşürebildiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, "Yüz ve çene ağrıları özellikle diş sorunlarıyla karıştırılabildiği için gereksiz tedaviler yapılıyor" dedi.

Baş, yüz ve çene ağrıları sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri. Ancak pek çok çeşidi olan ağrıları yaşayanlar teşhis konulamaması nedeniyle yanlış tedavilerle zaman kaybedebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, baş, çene ve yüz ağrılarının çok fazla görüldüğünü belirterek, "Bu tip ağrıların çok değişik nedenleri vardır. Organik kökenli bozukluk olmadan sadece kas spazmı ve sinir basısı sonucu ağrı olabilir. Başarılı tedavi için öncelikle ağrının nedeninin tespit edilmesi çok önemlidir" diye konuştu.

Boyun ve baş ağrılarının bir arada olduğunun çoğunlukla gözden kaçırıldığını belirten Prof. Dr. Gülçin Gülşen, "Baş, yüz ve çene ağrılarında hastalar, yanlış branşlara yönelebildiği için gereksiz ilaç kullanabiliyor. Bu ilaçların, uzun süre kullanımı sonrası da özellikle böbrek ve karaciğer üzerine yan etkiler oluşuyor. Baş ağrılarının bir kısmında sebep boyundaki kas spazmıdır. Beyne giden kan akımındaki değişiklikler baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir. Burada sebebi belirlemek gerekir. Sebebe yönelik tedavi yaparsanız başarılı olursunuz ve zarar vermezsiniz. Yüz ağrılarında da aynı durumla karşılaşıyoruz. Birçok hasta çene ağrısı nedeniyle diş hekimine başvurur. Diş tedavileri yapılıp, senelerce ortodontik aperey takan ve ağrısı geçmeyen hastalarımız var. Bu hastalarda sıklıkla yüz ve çene kaslarında spazm tespit ediyoruz ve çok kısa süreli tedavilerle spazmı çözdüğümüz zaman ağrı da geçiyor" açıklamasında bulundu.

Bazı durumlarda ise tam tersi bir durumun söz konusu olabileceğini söyleyen Gülşen, tedavide doğru teşhis ve en uygun tedavi şekline dikkati çekerek bunun için de multidisipliner yaklaşımın çok önemli olduğunu belirtti.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde baş, yüz ve çene ağrılarıyla ilgili multidisipliner bir ünite oluşturulduğunu ve çok iyi bir hekim grubuna sahip olduklarını söyleyen Prof. Dr. Gülçin Gülşen, "Baş, yüz ve çene ağrısı ile başvuran hastada en kısa sürede, en doğru tanıyı koyarak, en uygun tedaviyi uygulamakta ve ağrısız, mutlu insan tablosunu oluşturmakta iddialıyız" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber