Ali Tezel'in '30 milyon vatandaş kapıda kalacak' iddiası doğru mu?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Kasım 2008 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'30 milyon hastane kapısında kalacak' yalanı

Sadettin Orhan yazdı...

NTV'nin 30 milyonu nerede?

30 Ekim tarihli NTV ana haberinde ve aynı kanalın internet sitesinde bir haber yer aldı. Bir uzman görüşüne dayanarak verilen haberde 1 Kasım'da 30 milyon kişinin hastane kapılarında kalacağı bilgisine yer veriliyordu. Habere göre bu 30 milyon kişi, Ekim ayında tam 30 gün genel sağlık primi ödemediği için 1 Kasım itibariyle sağlık yardımı alamayacakmış. Gerekçe olarak da Ekim ayı başında yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası gösteriliyordu. Buna göre bugün, 30 milyon insan, Ekim ayı sağlık primini ödemediği için hastanelerden geri çevrilecek! Oysa söz konusu haberde sadece konu değil, rakamlar da oldukça abartılmış. Şöyle ki...

Maksat habercilik mi, sansasyon mu?

Türkiye nüfusu şu an kabaca 70 milyon. Bunun yaklaşık 24 milyonu sosyal güvence kapsamında çalışan/emekliden (memur, işçi, esnaf, çiftçi vs) oluşuyor. Bir 33 milyon kişi de bu sigortalılar üzerinden sağlık yardımı alıyor. Yani 57 milyon insanımız zaten sosyal güvence kapsamında sağlık yardımı alıyor. Bu insanlar için Ekim ayında GSS primi zaten ödenmiş durumda. Dolayısıyla 57 milyon için hiçbir sorun yok! Geriye kaldı 13 milyon. Sıkı durun, bu 13 milyonun tam 11 milyonu yeşil kart sahibi. Yani bu insanlar için de 1 Kasım'da hiçbir sorun yok. Geriye kaldı 2 milyon. Evet, hiçbir şekilde sosyal güvence kapsamında olmayan nüfus bu kadar.

Ancak bunların yaklaşık 700 bini 18 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. Dolayısıyla bunlar zaten GSS primi ödemeden sağlık yardımı alacak. Peki NTV'nin bahsettiği 30 milyon nerede? Türkiye'de olmadığı kesin ama nerede olduğunu NTV açıklarsa biz de öğreneceğiz. Uzun lafın kısası, 1 Kasım'da öyle bahsedildiği gibi bir kaos olmayacak!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber