Erdoğan'dan doğalgaz zammı açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN 'DOĞALGAZ ZAMMI' AÇIKLAMASI

- "DOĞALGAZ ZAMMI, PETROL FİYATLARINDAKİ 6 ÖNCEKİ YÜKSELİŞİN YANSIMASI"

- "MART GİBİ DOĞALGAZ UCUZLAYACAK"

- "ZAMMI YAPMASAYDIK FATURA DİĞER ALANLARDAN ÇIKACAKTI"

- "ZAMMIN, ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN BORÇLARIYLA UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ YOK"

DEVLET ARIK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, doğalgaza yapılan yüzde 22.5 oranındaki zam ile ilgili olarak, "Bu zammı biz yapamayacak olsaydık, bunun faturası diğer alanlardan çıkacaktı" dedi. Zammın, 6 ay önce petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak yapıldığını kaydeden Erdoğan, "Petrol fiyatlarının düşmesi, Mart'ta doğalgazda kendini gösterecektir" diyerek Mart ayında indirime gidileceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile düzenlediği ortak basın toplantısında, doğalgaz zammıyla ilgili tartışmaları değerlendirdi. Erdoğan, "Bizden önceki yönetimlerin düştüğü duruma düşmek istiyorsak, 'tamam, bir seçim sathı mahalline girdik, devletin kasasından biz ödemeleri yapalım', dersek, aynı faturaları bu defa halkımıza farklı noktadan ödetme durumuna düşeriz" diye konuştu. 5 yıl elektriğe zam olmadığını, çünkü belli bir istikrarın olduğunu, fazla olan, kullanılmayan doğalgazın o dönem kullanılması imkanının bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, o dönem bir zamma gidilme gereği olmadığını söyledi. Doğalgaz çevrim santrallerinin Türkiye'nin yüzde 52'lik elektrik enerjisini sağladığını belirten Erdoğan, bunun elektrik fiyatlarını artırdığını kaydetti. O dönemde henüz illerde doğalgaz ihtiyacının bu denli fazla olmadığını, 9 ilde doğalgaz kullanıldığını ancak şu an 60 ilde doğalgaz kullanıldığını belirten Başbakan Erdoğan, bir taraftan elektrik santrali olarak doğalgaz çevrim santrallerini kullandıklarını, bir taraftan illerin ihtiyacını karşılamaya gayret ettiklerini vurguladı. Yeni yeni doğalgaz tedarik merkezleri araştırdıklarının altını çizen Başbakan Erdoğan, dünyada artan petrol fiyatları sebebiyle Rusya ve İran'la kendilerinden önceki dönemde yapılmış anlaşma gereğince Rusya'dan doğalgaz fiyatlarına artan fiyatların 6 ay sonra intikal ettiğini, İran'da ise 9 ay sonra intikal ettiğini dile getirdi. Erdoğan, "Bunlar petrol fiyatlarının yüksek olduğu dönemin şu anda doğalgaz fiyatlarına yansımasıdır. Ama bu Mart gibi, o dönemlerde tekrar şimdiki düşüş sebebiyle fiyatların düşeceğini gösteriyor. Bunu da arkadaşlarımızla konuştuk. Şimdi nasıl düşmüşse, biliyorsunuz petrol fiyatları nerelere tırmandı, onun yansıması. Yoksa petrol fiyatlarındaki döviz kur meselesi değil. Bazıları 'YTL cinsinden fiyatların artması' diyor. Hiç alakası yok. Bizzat döviz bazında petrol fiyatlarının artması, bunun 9 ay ve 6 ay sonra doğalgaza yansıması olayıdır" şeklinde konuştu.

"ZAMMIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN BORCU İLE ALAKASI YOK"

Başbakan Erdoğan, konuşmasında zammın Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin BOTAŞ'a olan borçlarından kaynaklandığı yönündeki iddialara da cevap verdi. Belediyenin borcunun Hazine'ye olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

" 'Ankara Belediyesi'nin borcu sebebiyle BOTAŞ bu zammı yaptı', deniyor. Hiç yakından uzaktan alakası yok. Belediyenin bu borcu Hazine'yedir. Hazine, bu borcu belediyenin hak edişlerinden veya kendisi için tahakkuk eden paradan tahsil edecektir. Bu, Hazine'nin ayrı bir sorunudur yoksa BOTAŞ ile alakalı bir konu değildir. Bunu da sizler vasıtasıyla halkıma duyurmak istiyorum. Bu zammı biz yapamayacak olsaydık, bunun faturası diğer alanlarda çıkacaktı. Biz böyle bir faturayı da hele hele böyle finansal krizin yaşandığı dönemde, ne ülkemize ne de halkımıza yaşatma hakkını kendimizde bulamıyoruz. Burada hep beraber samimi olacağız, tavrımızı koyacağız, bu dönemi de bu şekilde atlatacağız. Petrol fiyatlarının düşmesi Mart'ta doğalgazda da kendini gösterecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber