Kar ve buzlanmaya karşı solüsyon

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2008 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yollardaki kar ve buzlanma mücadelesinde kullanılacak bir solüsyon geliştirildi.

Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde çalışmalarını sürdüren kimyager Fevzi Şimşek, ülkemizin iç ve doğu kesimlerinde kış aylarının soğuk ve kar yağışlı geçtiğini, özellikle kara yollarında kar ve buzlanma nedeniyle çok sayıda trafik kazası yaşandığını belirtti.

Uzun süredir kar ve buzlanmanın önüne geçmek için yürütülen klasik çalışmalara alternatif arayışında olduğunu kaydeden Şimşek, yürüttüğü araştırma geliştirme çalışmalarının ardından bir solüsyon ürettiğini bildirdi.

Solüsyonun, kara yolu ve diğer harici yüzeylerdeki kar ve buzlanmayı önleyici bir kimyasal karışım olduğunu aktaran Şimşek, ?Magnezyum klorür, az miktarda sodyum klorür ve magnezyum sülfat içeren bu ürün likit olduğundan harici yüzeye püskürtme şeklinde uygulanıyor. Kar ve buzla mücadelede kullanılan tuz, üre ve eriyik gibi maddelerin havanın eksi 9 dereceye düşmesi durumunda etkili olabilmesine karşın, bu solüsyon hava ya da yol yüzey sıcaklığının eksi 40 dereceye kadar düştüğü durumlarda bile etkili olmaktadır? dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü ve Yıldız Teknik Üniversitesi laboratuvarının da aralarında olduğu birçok laboratuvarda yapılan testlerde solüsyonun başarılı sonuçlar verdiğini aktaran Şimşek, şu bilgileri verdi:

?Diğer bilinen yöntemlere göre toplam maliyet olarak yüzde 45 daha ucuz olan bu solüsyon insan sağlığına zarar veren hiç bir madde içermez. Kullanılan kimyasallar, gıda sanayinde kullanılan maddelerden ve hayvan yemi olarak kullanılan bileşiklerden oluşur. Bu yönüyle çevre dostudur. Bilinen tuzlama yöntemiyle mücadelede, tuzun asfalta, çelik malzemeye ve araçlara verdiği zarar göz önüne alınırsa, solüsyonun vereceği zarar yok denecek kadar azdır.?

Solüsyonun kar ve buzla mücadele çalışmalarında hem zaman hem iş gücü hem de maliyet açısından belediyelere kolaylıklar sağlayacağını savunan Şimşek, Sivas Belediyesinin bu yıl kar ve buzlanma ile mücadele çalışmalarını geliştirdiği solüsyonla yapacağını, Erzurum, Çankırı ve Kastamonu belediyeleri ile de görüşme halinde olduklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber