Bursa'da ?Deli Ayten Heykeli' tartışması

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Kasım 2008 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sebile ÇETİN/BURSA,

BURSA Osmangazi Belediyesi'nin, ünlü Kızyakup Mahallesi'nde yaşadığı dönemde çevresine zarar verse de halkın ortak hafızasında sevimli bir karakter olarak yer etmiş ?Deli Ayten'in heykelinin dikileceği kararı, tepki gördü.

SP İl Gençlik Kolları üyeleri, bu kararı ?Deli Ayten'in, bir erkek tarafından canlandırıldığı basın açıklamasıyla eleştirdi.

Bugün Osmangazi Belediyesi önünde basın açıklaması yapan SP İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Harun Arakız, Kızyakup Mahallesi'nin meydanında yaptırılması düşünülen ?Deli Ayten' heykeline tepki göstererek şunları söyledi:

?Bütün dünyada şehirlerin meydanlarına, o şehir ve millet için anlam ifade eden, o şehri ve insanını temsil eden, tarih ve kültüre katkıda bulunan anıtlar dikilir. Bursa gibi ülkemizin en önemli şehirlerinden olan, Osmanlı medeniyetinin beşiği, tarih, maneviyat, kültür, turizm, sanayi, ticaret ve tarım kentinin bu en önemli yerlerinden birine, belediyemiz bula bula ?Deli Ayten' heykelini mi layık gördü? Deli Ayten, geçmişte Bursalılar'ın hafızasında çevreye zarar vermiş olsa da hoş bir deli olarak yer alır. Bugünün nesilleri onu bilmez bile. Dolayısıyla buradan söz konusu heykelin Bursa'ya yakışmayacağını ifade etmek istiyoruz.?

Bursa'nın, son günlerde terör belasına en çok şehit veren iller arasında yer aldığını kaydeden Arakız, ?Deli Ayten' heykeli yerine, kentte teröre şehit verilen Mehmetçiklerin tamamının adlarının yer aldığı bir anıt yapılabileceğini söyledi.

Konuşmanın ardından, üzerinde davul, saz, ibrik ve bidon asılı bir erkek, ?Deli Ayten'i canlandırdı. 1990'lı yıllara kadar yaşadığı sokaklarda hayatını sürdüren ?Deli Ayten' gibi davul çalarak, ilginç mimik ve hareketler yapan bu kişi, ?Heykeli dikilecek adam mı bulamadınız? Vallahi ben rahatsız oluyorum, siz adamı delirtirsiniz. Heykelimi helvadan yapsaydınız da yerdiniz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber