Kamu İhale Kurumu, MEB ihalelerini 24 saatlik vardiya ile tamamladı

Haber Giriş : 21 Kasım 2004 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamyondaki torpilliler kim?

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kamu İhale Kurulu arasında bir süredir gizli bir gerilim devam ediyordu. Kalabalık mevcutlu sınıfları gerekçe gösteren bakanlık, KİK'i okul ihale dosyalarını aylarca bekletmekle suçluyordu.Gerilim kısa bir süre önce, kurumlar arası komyonlar dolusu dosya gönderilmesine varan bir meydan okumaya dönüşmüştü. Kamu İhale Kurumu Başkanlığı, Bakanlığın İMKB ile yaptığı protokol kapsamında yer alan 62 paket ihaleden sadece tarafların itiraz ettiği 14'ünü incelemeyi talep ettmelerine rağmen, MEB'in 2 kamyon dolusu dosyayı kapılarına yığmasından şikayetçiydi.

Vardiyalı inceleme

İncelemenin ilk başladığı günlerde, bundan yaklaşık 1 ay önce kurumun vardiyalı sisteme geçtiğini ve dosyaların tek tek markaja alındığını yazmıştım. Bundan kimsenin gocunmaması gerektiğini belirtip, tüm bu titiz incelemelerin sonucunda nihai amacın kamunun 1 kuruşunu koruyabilme hassasiyeti olduğunu söylemiştim.

Bakanlığın kamyonlar dolusu dosya gönderme ve acil cevap bekleme ivediliğine, KİK Başkanı Sener Akkaynak'ın talimatı ile vardiyalı sisteme geçen kurum yine aynı ivedilikle önceki gün cevap verdi. Normal koşullarda daha uzun sürmesi beklenen ihale dosyalarının incelenmesi kurumun geçtiği 24 saat çalışma azmiyle tamamlandı. 267 ayrı binadan oluşan, 135 okul yapımını içeren toplam 62 paket ihale dosya 1 ay gibi kısa bir sürede incelendi.

Türkiye'nin kamyonları

İnceleme raporunu kamuoyuna açıklayan KİK Başkanı Sener Akkaynak ihale dosyalarıyla ilgili ortaya çıkan çarpıcı durum yerine önce, Yapım İşleri İhalelerini Düzenleme ve İnceleme Daire Başkanlığı'nda görevli Kamu İhale uzmanları tarafından, resmi tatil günleri de dahil olmak üzere yoğun çaba ve mesaiyle iki kamyon dolusu ihale dokümanın incelendiğini söylüyordu. Belli ki Başkan Akkaynak'da MEB'in kapısına 2 kamyon dosya yığmasına kızmış, ancak bu dosyaların arasından kurum olarak yüzakıyla çıkmayı başardıklarını da, ilgili kişiye üstü kapalı gönderme yaparak duyurmak istiyordu.

Bakanlığa çarptı

Ve raporun asıl kısmında İMKB'nin bağışladığı 450 trilyon lira ile yaptırılacak olan 135 okulun ihalesini içeren 62 paket ihale dosyasından 14 paket ihalede bakanlığın, mevzuata aykırı davrandığı vurgulanıyor, sorumlu bakan Hüseyin Çelik hakkında da başbakanlığın izniyle soruşturma açılması isteniyordu. Mevzuata aykırılığın detayları kurum tarafından açıklanmasa da, bakanlığın mütahitlere metrekare birim fiyatlarında Bayındırlık Bakanlığı muammen bedellerinden daha yüksek ücret ödediği ilgililerce ileri sürülüyordu. Bu ağır iddia akıllara daha düşük ücrete yapılabilecek okulları daha pahalıya yapmalarına rağmen ihaleleri almalarına izin verilen bu mütahitlerin kim olduğu sorusunu getirdi.

Müteahhitler ortaya çıksın

Türkiye bu somut olayın ardından, Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik ile Kamu İhale Kurumu Başkanı Sener Akkaynak arasında bir süredir gizli bir hesaplaşma gibi devam eden, ?İkinci Kamyon Vakası'nda yer alan dosyalardaki ihaleleri kazanmayı başaran mütahhitlerin açıklanmasını bekliyor. Sayın Çelik, iptali istenen 14 paket ihaleyi kazananları, Sayın Akkaynak'da bir bakanı yüce divana çıkarabilecek güçteki ağır ihale kusurlarının ne olduğunu bir an önce kamuoyuna açıklansın. Millet, kamyondaki torpilileri bilmek istiyor...

Sultan UÇAR/ Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber