Anayasa Mahkemesinden, 'yaş düzelterek erken emekli olmaya' ilişkin karar

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 06 Kasım 2008 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sadettin ORHAN yazdı...

Anayasa Mahkemesi'nden çalışanlara kötü haber!

Anayasa Mahkemesi, dünkü resmi gazetede yayınlanan dört ayrı kararıyla, sosyal güvenlikte çok kritik konulara dair tavrını netleştirmiş oldu.

Kararlar çalışanları olduğu kadar emeklileri de ilgilendiriyor. Bu kararlardan ve muhtemel sonuçlarından her zaman olduğu gibi yine ilk önce Bugün okurları haberdar olacak.

EMEKLİLER, DESTEK PRİMİ ÖDEMEYE DEVAM

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu gereği, SSK veya memur emeklileri şirket ortağı olur ya da bir şekilde kendi adlarına ticaretle uğraşırlarsa, Bağ-Kur'a ayda 75 YTL destek primi ödüyorlardı. Aynı hüküm yeni SGK'da da korundu. Ancak bu ödenen primin emekli çalışanlara herhangi bir faydası yok. Bu primden amaç sosyal güvenlik açıklarını azaltmak ve erken emekliliği caydırmak.

İşte bu düzenleme bir yerel mahkemece iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüştü. Fakat yüksek mahkeme söz konusu yasal düzenlemenin anayasaya aykırı olmadığına karar verdi. Yani anlayacağınız SSK ve memur emeklileri ticaretle uğraşıyorlarsa bundan sonra da her ay destek primi ödemeye devam edecekler.

YAŞ DÜZELTEREK ERKEN EMEKLİLİK YOK

Yüksek mahkemenin bir diğer önemli kararı da sonradan yapılan yaş düzeltmeleriyle ilgili. Sosyal güvenlik kanunlarımıza göre, bir kişi sosyal güvenlik kapsamında çalışmaya başladıktan sonra yaş düzeltmesi yaparsa, bu düzeltme SGK tarafından dikkate alınmıyor. Diyelim ki siz 1980 yılında ilk defa SSK'lı oldunuz. Bu tarihten sonra da kimliğinizde 1960 olan doğumunuzu mahkeme kararıyla 1958'e çektiniz. Ancak emeklilik tarihiniz yeni yaşınıza göre değil, eski yaşınıza göre belirleniyor.

Oysa yeni yaşınız dikkate alınsa iki yıl erken emekli olma hakkınız olacak. İşte yüksek mahkeme bu konuya da noktayı koydu ve bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sonradan yapılan yaş düzeltmesi emeklilik tarihini etkilemez dedi. Mahkemenin diğer iki önemli kararını Cumartesi günü yine bu köşeden sizlerle paylaşacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber