Doğal gaz zammının iptali için Danıştay'a dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2008 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğal gaz zammının iptali için Danıştay'a dava

Ankara - Tüketici dernekleri, doğal gaza, 1 Kasım'dan geçerli yapılan son zammın iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Danıştay önünde yaptığı açıklamada, TÜDEF, Tüketiciyi Koruma Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Bursa Tüketicileri Koruma Derneği, Eskişehir Tüketiciler Derneği ve Adana Tüketiciler Derneği olarak, BOTAŞ'ın 1 Kasım 2008 itibariyle konutlarda yüzde 22,5, sanayide yüzde 22 oranında zam öngören kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtıklarını bildirdi.

Son zamla birlikte doğal gaza 10 ayda 5 kez olmak üzere toplam yüzde 82 oranında zam yapıldığına dikkati çeken Çetin, bunun "Anayasanın sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu" kaydetti.

Doğal gaz zammının ardından elektriğe zam beklediklerini ifade eden Çetin, "Elektriğe 10 ayda yüzde 58 zam yapılmış, kısa süre içerisinde yüzde 10-15 oranında bir zam daha yapmanın hazırlığı devam etmektedir"

Danıştay önündeki açıklama sırasında, tüketicilerden biri de üzerinde "Tüketici 'doğal kaz' değildir" yazılı kaz kostümüyle dikkati çekti.


Doğal gaz zammı kararında değişiklik yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğal gaza yapılan zamla ilgili olarak, "Bu noktada aldığımız karar karardır. Buna ilişkin Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını uygulayacağız, burada herhangi bir değişiklik söz konusu değil" dedi.

Bakan Güler, Ankara-Viyana Ekonomik Toplantısına gelişinde gazetecilerin doğal gaz zammına ilişkin soru üzerine, "Ekonomin gereği neyse o yapılıyor. Doların da, petrolün de fiyatını biz ayarlamıyoruz, dünyadaki gelişmeler neyse uyguluyoruz. Halkımıza yük olmaması için de doğal gazı sıfır karla satıyoruz" diye konuştu.

CHP'nin doğal gaz zammının geri çekilmesine ilişkin girişimleri konusunda da, "Bu noktada aldığımız YPK kararını uygulayacağız, kararda herhangi bir değişiklik söz konusu değil" dedi.

Güler, TETAŞ'ın elektrik fiyatlarında indirim için EPDK'ya başvurduğunun hatırlatılması üzerine, TETAŞ'ın mevzuat gereği kar ve zarar yapmaması gerektiğini, dolayısıyla oradaki değişikliklerin zaman zaman zam, zaman zaman da indirim şeklinde olduğunu söyledi. "Tamamen enerji KİT'leri içerisindeki bir dengedir" diyen Güler, bu noktada değişikliklerin EPDK'ya bildirildiğini, EPDK'nın da diğer enerji KİT'leriyle ilgili rakamları da alarak ondan sonra karar verdiğini kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattında dün akşam meydana gelen patlamaya ilişkin şunları söyledi

"Orada bir miktar petrol aktı. Baraja gitmemesi için de tedbirler alındı. Akan petrolü kontrol altına aldık. Şu anda temizlik çalışmaları yapılacak. Boru hattı tamirat yapıldıktan sonra devreye girecek."

Güler, akaryakıt fiyatlarındaki değişikliklerin pompalara yansıtılmadığı, EPDK'nın da buna ilişkin bir inceleme başlattığının sorulması üzerine, "EPDK normal olarak bu çalışmayı yapıyor. Biz de ayrıca olayı inceliyoruz. Şirketlerle de görüştük. Oradaki değerlendirmeyi birlikte yapacağız. Petrol fiyatı düştü, dolar arttı, bunun yansıması ne kadar oluyor, bununla ilgili bir rapor hazırlanıyor, onu da ayrıca görüşeceğiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber