Okul, öğretmen var okutacak çocuk yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2008 14:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, göçün Gümüşhane'nin en büyük sorunu haline geldiğini belirterek, ''Okul var, okutacak çocuk bulamıyoruz'' dedi.

Vali Salihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında 186 bin 953 olan il nüfusunun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile 130 bin 825'e düştüğünü söyledi.

Buna göre 56 bin 128 kişinin 8 yılda Gümüşhane'den göç ettiğini, bu durumun çok üzücü olduğunu vurgulayan Salihoğlu, göç nedeniyle 270 civarında ilköğretim okulu ve 68 sağlık evinin kapandığını bildirdi.

Zaman zaman köylerde incelemelerde bulunarak sorunları yerinde tespit etmek istediklerini vurgulayan Salihoğlu, ''Ama ne yazık ki köylerimizi terk edilmiş halde buluyoruz. Geçen yıl 23 köyümüz kapandı. Bu yıl 4 köyümüz daha kapanacak. Sonbahar mevsimi ile kent merkezlerine hızlı şekilde göç başlıyor. Göç ilimizin en büyük sorunu haline geldi. Okul var, okutacak çocuk bulamıyoruz'' diye konuştu.

Son olarak Kelkit'in Çimenli ve Cemalli köylerinde incelemelerde bulunduğunu anlatan Salihoğlu, şunları kaydetti:

''45 nüfuslu Cemalli köyünde bula bula karı koca 2 kişi bulabildik. Onlar da bu ay içinde Erzincan'a göç edecekler. Bütün köylerimizin elektriği, suyu, yolu, telefonu var. Okulları var. Ama ne yazık ki insanımız köyünü terk ediyor. Çimenli köyünde 5 yaşındaki bir kız çocuğu benden ana okulu istedi. Bu köyümüzde öğrenci sayısı 10'un altına düştüğü için taşımalı sistemi uygulamak zorunda kaldık. Çocuk haklı, köyde oynayacak arkadaş bulamıyor.''

Vali Salihoğlu, göçün en büyük nedeninin arazilerin mirasçılar arasında dağıtılması sonucu küçülmesi olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber