DİSK: Çalışanları krize karşı koruyacak tedbirler alınmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2008 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu, "hükümetin, çalışanları krize karşı koruyacak her türlü düzenlemeyi çok geç olmadan derhal yapması ve gerekli tedbirleri alması gerektiğini" bildirdi.

DİSK Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, konfederasyon adına daha önce yapılan değerlendirmelerde "yaklaşmakta olan krizin faturasının işçi sınıfına yıkılmaya çalışılacağı" görüşünün ifade edildiği anımsatıldı.

"Son doğal gaz (ve artık kaçınılmaz olarak yapılması beklenen elektrik) zammı hiçbir şüpheye meydan bırakmadı, emekçi ve yoksullar AKP hükümetinin önceliği değildir" görüşüne yer verilen açıklamada, ekonomiyi vurması beklenen krizin, güllük gülistanlık bir tabloyu bir anda karartacak, emekçiler için yıllardır süren balayı dönemini sona erdirecek bir gelişme olmayacağı da belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'de resmi rakamlara göre 2 milyon, gerçekte ise 4 milyon işsizin var olduğunu ifade edilerek, "İşte asıl kriz budur. Ve bundan sonra yaşanacaklar işçi sınıfı ve emekçilerin yıllardır yaşadığı krizin daha da derinleşmesine neden olacaktır" ifadesine yer verildi.

Bu hafta duyurulan bazı ekonomik verilerin, işçi sınıfı, emekçiler ve yoksulların içinde bulunduğu durumu ve karşı karşıya kaldığı potansiyel tehlikeleri bir kere daha değerlendirme fırsatı verdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TÜİK, Ekim ayında yıllık enflasyonun yüzde 11,99 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Eylül ayında ise yıllık enflasyon yüzde 11,33'tü. Böylece hükümetin bu yıl için belirlediği yüzde 4'lük enflasyon hedefinin tutturulamayacağı kesinleşmiştir. Ancak, TÜİK'in yayımladığı verilere daha yakından baktığımızda işçi sınıfının, yoksulların verdiği yaşam kavgasının ne kadar zorlu olduğunu daha net bir biçimde görebiliyoruz. Örneğin, Ekim ayında pirinç ve bulgurun fiyatı bir önceki yılın aynı ayına göre sırası ile yüzde 45 ve yüzde 57 artmıştır. Ekmeğin fiyatı geçen senenin aynı ayına göre yüzde 33 artmıştır."

DİSK'in, ihraç pazarlarındaki daralma nedeniyle istihdamın olumsuz etkileneceği ve işten çıkarmaların yaşanabileceği tehlikesine dikkat çektiğinin de hatırlatıldığı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ekim ayı ihracat verileri bu endişenin yersiz olmadığını gösterdiğini ve Ekim ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,87 azalarak 9 milyar 529 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Açıklamada, DİSK'in hükümete sunduğu krize karşı tedbir önerileri içinde "Dış talepte beklenen daralma göz önüne alındığında iç talebi destekleyecek politikaların oluşturulması, bu çerçevede asgari ücretten vergi alınmaması, emekliler, kamu çalışanları ve devlet memurları dahil olmak üzere ücretle yaşayanların gelirlerini arttırıcı politikalar uygulanması" çağrısının da var olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber