Rüşvet ve yolsuzluk olaylarının örtülmesine son

Haber Giriş : 22 Kasım 2004 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ticari sır kavramının arkasına sığınarak, rüşvet ve yolsuzluk olaylarının üzerinin örtülmesine son veriliyor. Hükümetin yolsuzlukları önlemek amacıyla hazırladığı Ticari Sırlar Kanunu Tasarısı Başbakanlığa sunuldu. 15 maddeden oluşan tasarı ile iktisadi ve ticari sektörler ile mali sektörde üretim, tüketim ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren ticari işletme ve şirketler, bankalar, sigorta şirketleri ve sermaye piyasası aracı kurumları ile bunlarla ticari ilişkide bulunan müşterilerin; ticari sır, banka sırrı ve müşteri sırrının açıklanması, verilmesi, kullanılması, korunmasına ilişkin esas ve usuller düzenleniyor.

Ticari sır ne demek?

Tasarıda, ticari sırrın, bir işletmenin sadece belirli sayıda mensubunun bildiği, rakiplerince bilinmemesi, üçüncü kişilere verilmemesi, kamuya açıklanmaması gereken bilgileri içeriyor. Bu bilgiler, şirketin ekonomik verimliliği için özel araştırma geliştirme çalışmaları, taktikleri, fiyatlandırma politikası, pazarlama tekniği, pazar payı, müşteri potansiyeli gibi bilgiler olduğu ifade ediliyor. Tasarıda banka sırrı da bankanın yönetim ve denetim organları tarafından bilinen, kredi, nakit, müşteri potansiyeli, mevduat toplama, yönetim esasları, risk pozisyonu gibi bilgiler sır kapsamına alınıyor.

Hapis ve para cezası

Sırların açıklanması ancak, Meclis'in gizli oturumları, Meclis soruşturmaları, adli, idari ve askeri yargıdaki soruşturmalarda, çıkar amaçlı suç örgütlerinin mal varlığının tespiti ile kara paranın aklanmasının önlenmesine ilişkin araştırma ve soruşturmalar için istenecek. Açıklanan sırları öğrenen kamu görevlileri ve diğer kişiler, bu sırları yetkililerden başka kimseye veremeyecek, kendisi ve başkaları yararına kullanamayacak. Resmi makam, kurum ve kurulların sırların açıklanması talebini yerine getirmeyen kişiler hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis ve 1 milyar liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezası verilecek.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber