İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Enerji Bakanı Güler: Geçtiğimiz yıllarda yaşanan elektrik kesintileri Rusya'dan doğalgaz alabilmek için yapıdı

Haber Giriş : 04 Haziran 2003 08:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Enerji Bakanı Güler: Geçtiğimiz yıllarda yaşanan elektrik kesintileri Rusya'dan doğalgaz alabilmek için yapıdı

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, geçtiğimiz yıllarda yaşanan elektrik kesintileri konusunda şok açıklamalar yaptı.

Hilmi Güler, 1999 ile 2000 yıllarında devletin önemli kurumlarında bile yaşanan kesintilerin kasıtlı yapıldığını savundu.

Güler, ?Elektrik kesintileri senaryoydu. Kesintiler bilinçli yapıldı. Kamuoyu maniple edildi, acil enerji açığı olduğu psikolojisi verilip, Rusya'dan doğalgaz alındı. Enerjide sistematik soygun yapıldı. Her şey kılıfına uydurulmuş.? dedi. Bakan Güler, 1994?2000 yılları arasındaki bütün sözleşmelerin incelendiğini ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı. İsim vermeden 1995'ten sonra ANAP'ın işbaşında olduğu dönemlerde görev yapan Enerji bakanlarını suçlayan Hilmi Güler, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde bilinçli olarak elektrik kesintileri yapıldığını belirtti. Kesintiler yapılırken Türkiye'nin doğalgaza olan ihtiyacının gündeme getirildiğini kaydeden Güler, şöyle konuştu:


?Bu dönemde Rusya ile çok pahalı anlaşmalar yapıldı. Bu politika devam etseydi Türkiye, 2023 yılında yüzde 80 yurtdışına bağımlı olacaktı. Bizim Türkmenistan'dan almadığımız gazı bize doğalgaz satan Rusya hem de çok ucuza alıyor. ?Güler, komisyon üyelerinin ?Rusya'dan alınan doğalgaz neden pahalı?? sorusuna ise şu karşılığı verdi: ?Anlaşma öyle yapılmış. Türkmen doğalgazı metreküpü 35?40 dolara alınıyor ama Rusya'dan 125 dolara kadar gaz alıyoruz. Elimiz kolumuz bağlı.?


Bakan Güler'in Bulgaristan'la ilgili açıklamaları ise, milletvekillerinin şaşkınlığına neden oldu. Bulgaristan'la yapılan sözleşmelerdeki maddelerde, ?Trakya bölgesine enerji yatırım yasağı? getirildiğini açıklayan Güler, şöyle devam etti: ?Bulgarlarla yapılan sözleşmeye göre bizim işadamlarımız Bulgaristan'da baraj ve otoyol yapmaları gerekiyor. Ancak, bu yapılmamış. Ben de elektrik alımını iptal ederek, günlük 2 milyon dolar tasarruf sağladım.?

Anlaşmaların iptali çok zor
Geçmiş dönemde yapılan anlaşmalar hakkında da bilgi veren Bakan Güler, bu anlaşmaları iptal etmenin neredeyse imkansız olduğunu vurguladı. Güler, ?Doğalgaz enerji santrallarının maliyeti 360 milyon dolar. Bu santralın Türkiye'ye maliyeti 630 milyon dolar. Eğer biz bu anlaşmayı iptal edersek ödeyeceğimiz para ise 1 milyar dolar.? görüşünü dile getirdi.

Yolsuzluk Komisyonu üyelerinin ÇEAŞ, Kepez ve Berke Barajı sorularına muhatap olan Hilmi Güler, Uzan Grubu'nu ağır bir dille suçladı. ?Kepez bizim yumuşak karnımız.? diyen Güler, Uzanlarla yapılan anlaşmanın da devleti soymaya yönelik olduğunu iddia etti. Güler, ?ÇEAŞ ve KEPEZ'de taahhütler yerine getirilmedi. Sahipleri siyasi kimlik taşıdıkları için soruşturma açamıyoruz. Soruşturma açsak, ?siyasî' olarak değerlendirilecek.? ifadelerini kullandı.

İstikbalimizi Bile Satmışlar
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Yolsuzluklari Arastirma Komisyonu, bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Hilmi Güler'i dinledi.Güler, devletin almadigi dogal gazin bedelini ödedigini açiklayarak bunu yapan sirketler hakkinda özel bilgiler verdi.Enerji Bakani'nin verdigi bilgiler komisyon üyelerini saskina çevirdi...

Bakan Güler, milletvekillerine dogalgaz ile ilgili bilgiler verdi. Türkiye'de enerjisinin yüzde 49'unun dogalgaza bagli oldugunu, bu miktarin önemli bir bölümünün yurtdisindan saglandigini ifade eden Güler, Türkiye'nin jeopolitik sartlari oldugu için enerjide disa bagimliliginin kabul edilemeyecegine dikkat çekti.

Edinilen bilgiye göre, milletvekilleri Bakan Güler'den dogalgazin alim fiyatini sordu. Ancak Güler, 'ticari sir' kavrami dolayisiyla bunu açiklayamayacagini söyledi. Bunun üzerine milletvekilleri de 'ticari sir' kavramini tartisti. Milletvekilleri saskinliklarini gizleyemezken, komisyonda, 'ticari sir' kavraminin kaldirilmasinin Meclis Arastirma Raporu'na tavsiye olarak konulmasi ortak karar altina alindi.

Öte yandan, Bakan Güler bir baska açiklamasinda ise '1994'ten 1998'e kadar bütün enerji projelerinin tamaminda devlet zarara ugratildigini, devletin menfaatleri korunamadigini' söyledi.

Güler, devletin almadigi dogal gazin bedelini ödemesini, buna örnek gösterdigi alinan bilgiler arasinda yer aldi. Bu konuda ihale ve sirket adi vermek istemedigini kaydeden Güler'in sözlerine milletvekilleri 'Istikbalimizi satmislar' seklinde oldu.

Bazi milletvekillerinin, "Yapilan isler hizmet saikiyle yapilmis ve aradan bir seyler çalinmis midir, yoksa Türkiye'yi soymak için özellikle mi tezgahlanmistir" biçimindeki sorularina Bakan Güler, "Bir sey söylemiyorum. Bütün projeleri inceliyoruz" dedi.

Güler, dogalgaz politikasinin yanlisligina da degindi ve Türk ekonomisinin yilda 1 milyar dolar kaybetmis olabilecegi rakamlarinin ortada dolastigini belirtti.
Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber