Akdağ: Aile hekimliği uygulaması tamamen ücretsiz olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2008 23:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimliği uygulamasının tamamen ücretsiz olacağını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Erzurum'a yapacağı gezi öncesi kente gelen Akdağ, İl Sağlık Müdürlüğü Çok Amaçlı Eğitim Salonunda düzenlenen aile hekimliği yerleştirme programına katıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2003'te yapılan bir ankette vatandaşların yüzde 39.5'inin sağlık hizmetlerinden memnun olduğunun belirlendiğini ifade eden Bakan Akdağ, şu bilgileri verdi:

"Bu oran sağlıkta dönüşüm programının uygulanmaya başladığı 5 yıldan sonra yüzde 66.5 olarak belirlenmiş. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde ise yüzde 60'lar civarında olan (burada aldığım hizmetlerden memnunum) diyen vatandaş sayısı, bugün yüzde 75'ler civarına çıkmıştır. Aile hekimliğine geçtiğimiz yerlerde ise vatandaşlarımızın yüzde 86'sı (memnunum) diyor. Yaklaşık 8 bin kişi üzerinde yapılan anketin ekim ayındaki sonuçları bunlardır."

Aile hekimliğiyle birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin de artığını anlatan Akdağ, "Konuyu iyi bilmemelerinden dolayı ya da akademik, bilimsel sebeplerin dışında ideolojik sebeplerle aile hekimli sistemini engellemeye ve eleştirmeye çalışanlar oldu. Bazıları aile hekimliği ile (koruyucu sağlık hizmetlerinin gerileyeceğini) iddia etti. Aile hekimliğine başladığımız illerde koruyucu sağlık hizmetleri çok daha güçlendi" dedi.

Uygulamayla vatandaşların ve hekimlerin birbirlerini daha yakından tanıdığı ve riskli durumlardan çok daha önceden haberdar olduğunu bildiren Akdağ, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarımız daha önce sağlıkta hizmet sistemlerinin ne kadar kötü olduğunu hatırlayacaktır. Sandalyesi, masası bile orada verilen sağlık hizmetine yakışmayacak şekilde olan, bilgisayarda internetle münasebet bir yana, kayıt yapmaktan uzak bir sistem vardı. Bugün sağlık ocaklarımız sağlık hizmeti yapan arkadaşlarımız için mükemmel mekanlar haline geldi. Aksayan yerler belki vardır. Ama bugün birer sağlık yuvası oldular. Tamamen ücretsiz olacak aile hekimliği uygulaması ile çok daha iyi olacak. Doktorlara cari harcamalar için para veriyoruz. Cari harcamaların bazı meslektaşlarımız tarafından harcanmadığını tespit ettik. Bunun için yeni yöntemler geliştireceğiz. Bu cari harcamalar, vatandaşa hizmet için harcanacak."

Konuşmaların ardından hizmet puanına göre sıralanan doktorların aile hekimliğine yerleştirilmeleri yapıldı, 229 doktor aile hekimliğine geçerek hizmet sözleşmesi imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber