Arşiv kitap satışı iki memurun başını yedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Kasım 2008 08:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Beyazıt Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü'nde ortadan kaybolan binlerce kitabın akibetini araştıran Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri, 1'i şef 2 memuru görevden uzaklaştırdı.

YAĞMUR DİNÇ / İSTANBUL

Yeni Şafak'ın 17 Ekim'de ilk kez, Beyazıt'taki İstanbul Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü'ndeki binlerce arşiv kitabın ortadan kaybolduğunu duyurması üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, konu hakkında inceleme başlattı.

GELMEDEN TEZGAHLARDA

Türkiye'de günlük, haftalık ve aylık dergilerin yanı sıra basılan tüm kitapların devlet arşivine girmesini sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı İstanbul Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü, 6 nüsha halinde gelen eserleri tasnif ettikten sonra Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, TBMM Kütüphanesi, Ankara Milli Kütüphane, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İ.Ü. Merkez Kütüphane ve İzmir Milli Kütüphaneleri'ne gönderiyordu. Ancak bir süre önce Derleme Müdürlüğü'ne gelen eserlerin çalındığı ve piyasada el altından satıldığı iddiaları ortaya atıldı. 6 kütüphaneye dağıtılması gereken eserler, müdürlüğe gelmeden ya da tasnifi yapılmadan ortadan kayboluyordu.

2 MEMUR AÇIĞA ALINDI

İddiaların gazetemizde yer almasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, araştırılması için Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü'ne müfettiş gönderdi. Bakanlık müfettişleri, matbaa ve yayıncı kuruluşlardan müdürlüğe gelen dergi ve kitapların teslimat makbuzlarını incelemeye aldı. Soruşturmanın selameti açısından Beyazıt'taki Derleme Müdürlüğü şefi E.Y. ile memur N.D. görevden uzaklaştırıldı. 2 hafta içinde incelemeyi tamamlamaları beklenen müfettişlerin hazırladıkları rapora göre, 2 görevli hakkında idari soruşturma başlatılacağı, ardından adli kovuşturmaya geçileceği öğrenilirken, müfettişlerin ne kadar kitap çalındığını tespitinin uzun süreceği ifade edildi. Müfettişlerin, kitapları Derleme Müdürlüğü'nden, mesai bitiminde ve sabaha karşı dışarıya çıkardıkları öne sürülen E.Y. ve N.D'nin yanı sıra yardım eden başka kişilerin de bulunup bulunmadığını araştırdıkları belirtildi.

Eserlerin tam sayısı bilinmiyor

Binaya yerleştirilen gizli kameralarda sabaha karşı kitapların poşetler içinde dışarıya çıkarıldığı görüldü. Ancak kayıtlarda iki kişinin dışında başkalarının da bulunup bulunmadığı tespit edilemedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber