Diş Hekimleri Birliği, SSK'nın devrini doğru buluyor

Haber Giriş : 22 Kasım 2004 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi kararının ilkesel olarak doğru olduğunu söyledi.

Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinin sağlık hizmetlerinde çok başlılığı ortadan kaldırılacağını belirtti. Hiç bir gelişmiş ülkede Türkiye'deki gibi sağlık hizmetlerinin çok başlı olmadığını savunan Yıldırım, ancak Türkiye'de hemen her kurumun ayrı bir sağlık hizmeti sunduğunu kaydetti. "Neredeyse her resmi yapı, kendi mensuplarına yönelik sağlık hizmeti vermek için sağlık kurumu açmaya başladı" diyen Yıldırım, şunları söyledi:

"Bu kurumların hiç bir şekilde birbirleri ile bir koordinasyonu bulunmamaktadır. Örneğin devlet hastanelerinde bir alanda bir kaç uzman hekim bulunurken, hemen yakınındaki SSK hastanelerinde o alanda bir hekim bulunmamaktadır. Bu örnekler diğer sağlık meslek grupları için de geçerlidir. Çok başlılığın hizmet alanlar arasında farklılık yarattığı da ortadadır. Verilere göre, Emekli Sandığı mensuplarının sağlık harcamaları SSK mensuplarından yaklaşık 6 kat daha fazladır. Benzer durum Bağ-Kur üyeleri için de geçerlidir. Bu durum sağlık hizmetlerinin herkese eşit ve ulaşılabilir olması ilkesine de aykırıdır. Çok başlılığın gereksiz harcamalara neden olduğu da herkes tarafından bilinmektedir. Devlet ve SSK hastanelerinin doluluk oranları ile polikliniklerdeki hasta yoğunluğu bunun örneklerini oluşturmaktadır. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinin ilkesel olarak doğru olması ile bunun nasıl gerçekleştirileceği ve ardından hükümetin politik olarak neyi amaçladığı konuları birbirine karıştırılmamalıdır. SSK hastaneleri ve SSK'nın diğer birikimlerinin nasıl değerlendirileceği bir sorundur. Bu sorunun cevabı bizim açımızdan net ve açıktır. SSK hastanelerinin birikimleri ile yaratan, işçi ve işveren kuruluşları bu süreçte söz ve karar mekanizmaları içerisinde yer almalıdır. Ayrıca oluşacak yeni yapıda mutlaka ama mutlaka hizmet sunucularının, hizmet alanların temsilcileri olan meslek kuruluşları, sendikalar ve diğer ilgili sivil toplum örgütlerinin yetkilileri de yer almalıdır. AK Parti iktidarının ve başka iktidarın sağlık hizmetlerini özelleştirme girişimleri hiç bir zaman kabul edilemez. Sağlık hizmetlerinin ticari bir meta anlayışına göre organize edilmesi, var olan sağlık sorunlarını çözmenin ötesinde sağlık hizmetlerinin maliyetini daha da artırarak işin içerisinden çıkılmaz hale getirecektir."

TDB Başkanı Yıldırım, diş hekimliği hizmetlerinin de özel çalışan diş hekimlerinden alınmasını istedi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber