112 acil servis çalışanlarının ilginç hatıraları

Haber Giriş : 23 Kasım 2004 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gece-gündüz demeden büyük bir özveriyle görev yapmalarına rağmen Türkiye'de en fazla eleştirilen kurumların başında gelen 112 Acil Yardım Servisi çalışanlarının başından geçen ilginç olaylar aksiyon filmlerini aratmıyor.

Halk arasında 'Hızır Acil Servis' olarak bilinen 112 servisi çalışanlarının yaşadığı olaylar duyanları hayrete düşürüyor. Ankara'nın Kazan İlçesi'nde görev yapan acil servis hemşiresi Zeliha Taş'ın tanık olduğu olaylar ise bunlardan sadece bazıları.

Taş'ın, Sağlık Bakanlığı'nca ayda bir yayınlanan, 'Diyalog SB' dergisinde yer alan komik ve bir o kadar da dramatik hatıraları, Bakan Recep Akdağ'ın bile dikkatini çekti. Konya'da 2 yıl kumanda komuta merkezinde çalışan ve 1 yıl da ambulans hemşireliği yapan Taş, Ankara Pursaklar, Batıkent ve Oran'daki acil hizmetinden sonra Kazan'a atandı.

Hemşire Taş, yaşadığı ilginç olayları şöyle sıralıyor: "Konya'da hayvan gübresi taşıyan bir kamyon Ankara yolu üzerinde kaza yapmış, en yakın istasyondan olay yerine ilk olarak biz ulaştık ve hemen yaralılara gerekli müdahaleyi yaptık. Kaza esnasında hayvan gübresi bütün yola yayıldığından trafik de zor işliyor. Yaralı sayısı çok olduğu için diğer ambulanslar da gelmek üzere. Bizim şoförümüz kumanda kontrol merkezini telsizle aradı:

- 1170 Merkez, diğer gelen ambulanslara söyleyin, yol durumu müsait değil.

- Nasıl yani, nasıl yol durumu müsait değil?

- 1170 Merkez, diğer ambulanslara söyleyin yol durumu müsait değil, dikkatli gelsinler.

- Ne demek istediğiniz tam olarak anlaşılamadı, ne var bu yolda?

- Yolda b...k var."

Zeliha Hemşire, başından geçen iki farklı olayı da şöyle anlatıyor: "İhbar geldiğinde yola çıkmadan önce, hasta yakınlarının bir okul, market, cami yanına gelerek bizi karşılamalarını isteriz. Bir gün bir acil hasta için yola çıktık ve hasta yakınına cami önüne çıkarak bize el sallamasını istedik. Olay yerine yakın bir yerde, orta yaşlı bir vatandaşımız el sallayarak ambulansı durdurdu. Biz de hasta yakını diye ambulansa aldık ve evi tarif etmesini istedik. Vatandaş evi tarif ediyordu, 'Sağdan gidin, ilerden sola dönün' gibi. Fakat bu işte bir gariplik vardı, tarif edilen adresten epeyce uzaklaşmıştık. Vatandaş, sonra, 'Ev işte burası' dedi ve ambulanstan indi, 'Allah'a ısmarladık' deyip uzaklaşmak isterken sorduk:

- Hastanız nerede?

- Ne hastası kardeşim, ben eve gidecektim, el salladım, siz de durdunuz, getirdiğiniz için teşekkür ederim."

Zeliha Taş yaşadığı bir komik olayı işe şöyle aktarıyor:

"Bir kadın, 'Köpeğim komşumu ısırdı, acele ambulans gönderin' diye aradı. Biz verilen adrese derhal intikal ettik. Kapıyı çaldık ve köpek tarafından ısırılan komşunun nerede olduğunu sorduk. Bizi arayan kadın: "Isırılan kadın nerede bilmiyorum, ben köpeğim için aradım, gerçi aşısı falan tam ama siz yine de bir bakın' cevabını verdi. Hepimiz şok olduk."

Hemşire Taş, kumanda komuta merkezinde çalışırken, "Kocam çok kötü durumda, kalp krizi geçirdi, bir an önce gelin" diye panik halinde telefon açan bir hasta yakınının heyecanına ortak olmuş: "Kocanız erkek miydi?"

Zeliha hemşire, yaptığı işin oldukça zor olduğunu, vakaların durumuna göre gayet serin kanlı ve hazırlıklı bir şekilde göreve gittiklerini belirterek, "Büyük trafik kazalarına ya da kalp krizi vakalarına giderken ona göre hazırlık yapıyoruz. Yola çıktığımızda tüm cihazları hazır hale getiriyoruz" dedi.

Tecrübeli hemşire, bir dolmuş kazasında bacağı kopmuş bir yaralının kopan bacağını annesine verdiği için büyük pişmanlık duyduğunu da ifade ederken, "O an bir şey hissetmeme rağmen akşam eve gittiğimde çok üzüldüm. Nasıl böyle bir şey yaptığıma halen inanamıyorum" diye konuştu.

Öte yandan, Türkiye genelinde 617 olan toplam ambulans sayısı 393 takviye ile bin 10'a çıkarıldı. Sağlık Bakanlığı, 2 yılı içerisinde 385 yeni acil servis istasyonu açtı ve böylece 481 olan istasyon sayısı 866'ya yükseldi. Bakanlık, 2005 yılında her ilçeye bir 112 Acil Servis İstasyonu kurmayı planlıyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber