2.8 milyon öğrenci evden eski ampulü getirip tasarruflu olanı alacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Kasım 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hanife BAŞ

Türkiye'de son dönemde yapılan zamlarla elektrik faturaları kabarırken, Elektrik İşleri Etüt İdaresi ise enerji tasarruflu ampul kullanımını artırmak için düğmeye bastı. Tekfen'in kazandığı ihaleyle 2 milyon 800 bin öğrenciye, 4.5 milyon YTL değerinde tasarruflu ampul dağıtılacak. Tekfen Endüstri Genel Müdürü Mehmet Killi, "İlköğretim öğrencileri evlerindeki eski ampulleri getirerek, yeni enerji tasarruflu olanları alabilecek" dedi.

ELEKTRİK İşleri Etüt İdaresi (EİEİ), 81 ildeki ilköğretim okullarında dağıtacağı 4 milyon 500 YTL değerindeki 2 milyon 800 bin ampulle, Türkiye'deki enerji tasarruflu ampul kullanımını artıracak. Elektrik İşleri'nin açtığı ihaleyi ise, Tekfen Endüstri kazandı. Anlaşmaya göre, Tekfen Wiselite serisi enerji tasarruflu ampullerin 20W ETL tipi, Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla ilköğretim öğrencilerine dağıtılacak.

2 milyon 800 bin ampul

Tekfen Endüstri Genel Müdürü Metin Killi, 2 milyon 800 bin adetlik ilk ihaleyi kazandıklarını belirterek, 81 ildeki her öğrenciye yılsonuna kadar birer adet tasarruflu ampul verileceğini, bunun da Türkiye'de bu tarz ampul kullanımını artıracağını söyledi. Killi, öğrencilere dağıtılacak ürünlerin en az 20 Watt olması için ısrar ettiklerini ve 100 Watt'a denk gelecek yoğunlukta ışık verecek serinin öğrencilere dağıtılacağını aktararak, Türkiye'de konutlarda yanan toplam ampul sayısının üçü geçmemesi nedeniyle lümen değeri yüksek ürünler dağıtılmasının önemli olduğunu vurguladı. Devlet Mahsulleri Ofisi'nin (DMO) alımı yaptığı ihaleye göre, öğrencilerin evlerindeki eski ampulleri getirerek, yeni enerji tasarruflu olanları alabileceğini aktaran Killi, "İlköğretim okullarından bu uygulamaya başlanması Türkiye'de enerji tasarruflu ampul oranını artıracak. İkinci bir parti olarak da 2 milyonluk yeni bir ihale daha açılıyor. Ona da katılıyoruz. Yine okullar üzerinden gidilecek" dedi.

Yasak getirilsin

EİEİ'nin, MEB aracılığıyla yaptığı projenin Türkiye'de tasarruflu ampul kullanımına önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Killi, şöyle konuştu: "Şu anda Türkiye'de yerli ampul üreten firma yok. Şu anda Türkiye'deki 220 milyon adet ampulun, 125 milyonu tasarruflu oldu. Dönüşüm yüzde 66'larda. Geriye kalan bölümün de hızla dönüşmesini bekliyoruz. Ancak burada eski ampullere de yasak getirilmesi gerekir. Enkandesan denilen eski ampullerde yüzde 40'lık pazar payımız olmasına karşın yasak edilmelerini istiyoruz. Çünkü başkaları da getiriyoruz, talep olunca biz de getirmek zorunda kalıyoruz ve bu da dönüşümü zorlaştırıyor."

AMPUL üreticisi Tekfen Endüstri'nin Genel Müdürü Mehmet Killi, ampulde önemli unsurlardan birinin fiyat olduğunu, eski ampullerin fiyatının 24 kuruş olmasına karşın yenilerinin 2.5 YTL olduğunu vurguladı. Killi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fiyat en büyük engellerden biri. Ama Türkiye hızla tasarruflu ampule dönüyor. Burada tek sorun dekoratik lambalarda bunu dönüştürebilmek. Çünkü hepsinin bujisi farklı olabiliyor ya da onlarda kullanılan ampullerin yerine biraz daha irilerini koymak gerekebiliyor. Bunun için Avrupa Birliği de çözüm arıyor."

Gelecek LED'lerde

AMPUL sektöründe tasarruflu yeni ürünler dışında önemli trendin LED yani ışık yayan diyotlar olduğunu belirten Mehmet Killi, "LED ampullerin ömrü 50 bin saat. Gelecek LED ampullerde. LED ampuller şarj edilebiliyor, farklı uygulama alanlar bulunuyor. Hem de enerji tasarrufu sağlıyorlar" dedi.

İhtiyaç maddesi krizden etkilenmez

MEHMET Killi, aydınlatma sektörünün krizden etkilenip etkilenmeyeceği konusundaki soruya da, "Temel ihtiyaç maddesi sınıfına girdiği için ampul satışı düşmez. Kimse kriz var diye bozulan ampulunu değiştirmezlik yapmaz. Ağırlıklı tüketim ürünü olduğu için azalma olmaz. Ama ekim ayından itibaren bir yavaşlama hissettik. Bunda döviz fiyatlarının etkisi oldu. Hep beraber yeni kurlarar alıştıktan sonra satışa başlayacağız. Çünkü Türkiye'deki bütün ampul firmaları üretimlerini yurtdışında yaptırıyor. Dolar olarak ürün alınıp, YTL faturası kesiliyor. Ama bu etki kalıcı olmaz" cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber