Polis, 'adli kolluk' için Mecliste kulis yapıyor

Haber Giriş : 23 Kasım 2004 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Komisyonu üyesi milletvekillerine bırakılan 8 sayfalık imzasız bilgi notunda, adli kolluğun 'çok sakıncalı' olacağı görüşünün altı çizildi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda yarın CMUK Tasarısı görüşülmeye başlanacak. CMUK tasarısının henüz alt komisyonda görüşüldüğü geçen hafta, Adalet Komisyonu üyesi milletvekillerine imzasız bir bilgi notu bırakılarak, adli kolluk biriminin kurulmasının sakıncalı olacağı savunuldu. Bazı emniyet görevlileri, TBMM basın koridorunda aynı bilgi notunu gazetecilere dağıttı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun, yıllardır tüm hükümetlerde selefleri arasında da sorun yaratan, bu konuda anlaştıklarının açıklanmasının ardından böyle bir girişim anlamlı bulundu.

''Ülkemizde suç iz ve delillerini tespit eden ve faillerin yakalanmasına yönelik faaliyet yürüten kolluk birimleri, adli kolluğu oluşturmakta'' cümlesiyle başlayan bilgi notunda, şu görüşlere yer verildi:

''- Kolluğun bir kısmının özlük hakları itibarıyla Adalet Bakanlığı'na ve savcılara bağlanması; demokrasilerdeki güç dengesi prensibini zedeleyici boyutta bulunduğundan, demokratik ilkeler ve insan haklarının korunmasını tehlikeye düşürücü niteliktedir.

- Esasen adli kolluk vardır ve başarılı bir şekilde işlemektedir. Adli kolluğun tamamen müstakil bir teşkilat olarak yapılandırılması zaafiyet doğurucu nitelik taşıyacak mahiyettedir.

- Adli kolluk yeni bir ihtisaslaşma değildir. Genel kolluk teşkilatında çok daha ileri düzeyde bir ihtisaslaşma mevcuttur.

- Kolluğun bölünerek bir kısmının özlük hakları itibariyle savcılık ve Adalet Bakanlığı'na bağlanması, kamu düzeninin sağlanmasında etkinlik ve verimliliği, koordinasyonu ve motivasyonu ortadan kaldırıcı nitelikte olacaktır.

- CMUK'ta düzenleme yapılarak kolluk personelinin bir kısmının adli kolluk adı altında tefrik edilerek, farklı atama veya sicil prosedürüne tabi tutulması kolluk teşkilatlarının işleyişini bozacak sonuçlar doğuracaktır.

- Kolluğun adli görevleri itibariyle savcının emri altında bulunduğu tartışmasızdır.

- Kolluğun bölünerek, bir kısmının özlük hakları itibariyle Adalet Bakanlığı'na ve savcılara bağlanması AB'ye uyum sağlama açısından da olumlu bir yön taşımamaktadır.''

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber