Dünyanın en ucuz otomobili Türkiye'ye geliyor

Haber Giriş : 17 Kasım 2008 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Nano, Avrupa yollarına Türkiye üzerinden çıkacak

Levent KÖPRÜLÜ

Dünyanın en ucuz seri üretim otomobili olarak adını duyuran Nano'nun yaratıcısı Tata, aracı Avrupa pazarlarına Türkiye üzerinden satmayı planlıyor

Tata Grubu Başkanı Ratan Tata'nın 2003'te ortaya attığı Nano, önümüzdeki aylarda Hindistan yollarına çıkıyor. Tata Başkan Yardımcısı Prakaş M Telang, Nano'nun Avrupa'da piyasaya çıkacağı ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirtirken, sonraki aşamada Türkiye'nin Nano ihracat üssü haline gelebileceğini de vurguladı.

Ratan Tata'nın Hint halkını motosikletten kurtarmak amacıyla düşündüğü ?halk otomobili? projesi olan ve tüm dünyada büyük yankı uyandıran Nano, 2009'un ilk çeyreğinde Hindistan'da satışa çıkacak.

Evinde röportaj

Türk gazetecileri, rahatsızlığı nedeniyle dinlenmekte olduğu evinde kabul eden ve Ratan Tata'dan sonra grubun en etkin isimlerinden olan Başkan Yardımcısı Prakaş M Telang, yılda 300 bin-500 bin adet arasında üretecekleri Nano'yla ilk etapta Hindistan pazarının taleplerine cevap vereceklerini söyledi.

Telang, ?Daha sonra ihraç pazarlarındaki talebe cevap vermeye çalışacağız. Çünkü Afrika ve Doğu Avrupa'dan yoğun ilgi var? dedi. Nano'nun Türkiye'de de ilgi gördüğü yolunda bilgiler aldıklarını kaydeden Telang, ?Ancak Türkiye ve Avrupa pazarında, Euro 4 çevre normunda bir motor kullanmamız gerekiyor. Bu da henüz geliştirme aşamasında? ifadesini kullandı.

?Fiyat için çalışıyoruz?

Telang, Türkiye'de Isotlar Grup'la uzun ve başarılı bir ilişki içinde olduklarını hatırlatarak, ?Nano ve Avrupa'ya yönelik diğer modeller hazır olduğunda, Türkiye bizim için önemli ihracat üssü olabilir. Nano'yu Avrupa pazarlarına Türkiye'den ihraç edebiliriz. Aynı şey ticari araçlar konusunda da geçerli? dedi.

Geniş kitlelere hitap eden ?halk otomobili? sıralamasında Nano'nun dünya otomotiv tarihini değiştiren 4. model olacağını ifade eden Telang, ?Ford T otomotiv tarihini değiştiren ilk modeldi. Bunu, VW Beetle (Kaplumbağa) izledi. Rusya'da Stalin'in emriyle üretilen Lada, otomobili geniş kitlelere ulaştırmıştı. Biz de Nano'yla tarihte yeni bir halk otomobili dönemi başlatacağız? diye konuştu.

Tata Türkiye Marka Direktörü Cengiz Tiryakioğlu da, Nano'nun Avrupa'da piyasaya sunulacağı ilk ülkenin Türkiye olacağını belirterek ?Avrupa standartlarına göre araçlarda ABS ve çift hava yastığı olması gerekiyor. Nano'da sadece sürücü hava yastığı var. Bu, Türkiye'deki standardı karşılıyor? dedi.

Tiryakioğlu, Hindistan'da en ucuz Nano'nun fiyatının 3 bin doları bulacağını belirtirken, Türkiye'de aracı 8 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satmak için çalıştıklarını söyledi.

Dünyada ilk deneyen olduk

Seri üretime hazır şekliyle ilk kez bu yılki Cenevre Fuarı'nda sergilenen Nano'yu, Hindistan'daki Pune fabrikası test pistinde deneyen ilk gazeteciler olduk. Tata yetkilileri, İngilitere ve Almanya dahil birçok ülkeden gazetecinin ziyaret ettiği fabrikada, test önceliğini ısrarlarımız sonucu Türk gazetecilere verdiler.

Batılı gazetecilerin henüz daha yürüyen halini bile pek görmediği Nano'yla test pistinde yaptığımız sürüşte, aracın gücü, içi mekanı ve yol tutuşuyla ilgili fikir sahibi olma imkanı yakaladık.

Uzun boylular için bile hayli geniş diz ve baş mesafesi sunan arka koltukları, geniş görüş açısına sahip sürücü ön camıyla hayli başarılı görünen Nano, şimdilik 2 silindirli 662 cc ve 33 HP'lik motorla yürüyor. Ancak Avrupa'da 55 HP'lik 1.2 lt motorla satılacak.

Ratan Tata ile?Rahmi Koç dostluğu

Tata Motors yetkilileri, görüşmelerimizde 62.5 milyar dolar değeriyle Hindistan'ın en büyük gruplarından Tata'nın Başkanı Ratan Tata ile ilgili bir detayı aktardılar. Yetkililerden, Tata'nın Türkiye'deki en iyi dostunun, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç olduğunu öğrendik. Yetkililerin aktardıklarına göre Tata'yla Rahmi Koç'un dostluklarının temeli, gençliklerinde Amerika'da atılmış. Elbette Tata ile Koç'un bir ortak yanları daha var ki, o da Fiat. Nitekim Koç Holding, Tofaş çatısı altında Türkiye'de Fiat modellerin üretim ve satışını gerçekleştirirken, Tata da Hindistan'da Fiat markalı araçların üretim ve satışını yürütüyor.

Milliyet

8 bin YTL'lik Hint otomobili 2010'da Türkiye'ye geliyor

Hintli Tata Grubu tarafından geliştirilen dünyanın en ucuz otomobili unvanına sahip 'Nano' 2010 yılında Türkiye'de piyasaya sunulacak. 8 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satılması planlanan Nano'dan ilk etapta 15 bin adet sipariş verildi.

Küçük boyutlarına rağmen 4 kişinin rahatça sığabildiği otomobil, çift silindirli özelliğiyle yakıtta motosiklet gibi cimri olacak. A sınıfı olarak bilinen şehir arabalarından daha küçük olan Nano, 'micro otomobil' dönemini de başlatacak. Tata Başkanı Ratan Tata'nın Hindistan halkını motosikletten kurtarmak için 2003 yılında ilk olarak ortaya attığı 'halk otomobili' projesi Nano, 2009 yılının ilk çeyreğinde ilk olarak Hindistan'da satışa sunuluyor. Yüzlerce mühendis ve uzmanın 4 yıllık çalışması ve 350 milyon doları bulan yatırımla ortaya çıkan Nano'da Euro-4 normlarındaki çift silindirli 623 cc'lik benzinli motor önde bulunuyor ve 33 beygir güç üretiyor. Nano, 3,1 metre uzunluğunda, 1,5 metre genişliğinde ve 1,6 metre yüksekliğinde. Hem standart hem de lüks modelleriyle; geniş renk ve aksesuar tercihleri ile satışa sunulacak. Böylece Nano, şahsi tercihlere göre kişiye özel olarak kullanılabilecek.

Hindistan'ın Bombay şehrindeki Tata Genel Merkezi'nde Türk gazetecilerle bir araya gelen Tata Başkan Yardımcısı Prakash M.Telang, Nano projesiyle ilgili son gelişmeleri aktardı. Buna göre yılda 300 ila 500 bin adet üretilecek Nano, ilk etapta Hindistan'da piyasaya sunulacak. Öncelikli olarak bu ülkedeki talep doyurulacak. En ucuz otomobil daha sonra ihraç pazarlarında satışa sunulacak. Nano, yoğun talep aldığı Afrika ve Doğu Avrupa ülkeleriyle birlikte Türkiye'ye de öncelikle ihraç edilecek. Türkiye'de Nano'ya ilginin olduğu bilgilerini aldıklarını ifade eden Telang, Avrupa pazarı için şu anki mevcut 33 beygir gücündeki motor yerine 55 beygirlik Euro-4 normunda motor geliştireceklerini, bunun zaman alabileceğini kaydetti.

Nano'nun Avrupa pazarında ilk önce Türkiye'de satışa sunulacak olmasında sadece sürücü koltuğunda hava yastığı bulunması etkili oldu. Avrupa standartlarına göre otomobillerde ABS ve çift hava yastığı olması gerekiyor. Tata Türkiye Marka Direktörü Cengiz Tiryakioğlu'nun verdiği bilgiye göre baz donanımının fabrika çıkış fiyatı 2 bin 500 dolardan başlayacak olan otomobilin lojistik ve vergiler eklendikten sonra Hindistan fiyatı 3 bin doları bulacak. Tiryakioğlu, Türkiye'de Nano'yu 8 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sunmak için çalışmalar yaptıklarını, adetler konusunda ise hedefi geniş tutarak, ilk yıl için 15 bin adetlik sipariş verdiklerini kaydetti. Tiryakioğlu, "Rakamı yüksek tuttuk. Çünkü Tata'nın üretim planı içine şimdiden dahil olmak istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Dünya tarihindeki 4. 'halk otomobili' olacak

Tata yetkililerine göre geniş kitlelere hitap eden 'halk otomobili' sıralamasında Nano dünya otomotivini değiştiren dördüncü model olacak. Ford T otomotiv tarihini değiştiren ilk otomobildi. Ford T'nin ardından Hitler'in emriyle geliştirilen Volkswagen Beetle (Kaplumbağa), geniş kitlelerin kullandığı ikinci model olmuştu. Beetle'nin ardından Rusya'da Stalin'in emriyle üretilen Lada, dünya genelinde tercih edilen üçüncü model oldu.

Öte yandan Hindistan'da türk gazetecilerle görüşen Tata yetkilileri, başkanları Ratan Tata'nın Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ile iyi arkadaş olduğunu söyledi. Yetkililer, Tata'yla Koç'un dostluklarının gençliklerine dayandığını belirterek, "Bu dostluk Amerika'da başlamış." diye konuştu. Tata ve Koç'un dostlukları dışında ortak noktaları, iki grubun da İtalyan Fiat'la ortak üretim yapmaları. Koç, Tofaş çatısı altında Türkiye'de Fiat markalı modellerin satışını ve üretimini yaparken Tata da Hindistan'da Fiat markalı araçların üretimini ve satışını yapıyor.

Memduh Taşlıcalı

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber