Aydın Doğan'a rafineri izni çıktı

Haber Giriş : 18 Kasım 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğan Grubu'nun Hükümet'ten istediği en önemli konulardan biri "Rafineri izni"ydi. Hatta Erdoğan&Doğan kavgasında bu durumu bizzat Aydın Doğan ifşa etmişti. Doğan, Çalık Grubu'nun patronu Ahmet Çalık'ı da hedefe koyarak şöyle konuşmuştu: "Ben Başbakan'a '2.5 milyar dolar paramız var. Biz bu ülkede yatırım yapmak istiyoruz. Biz sizden ne teşvik ne de kredi istiyoruz. Biz bu ülkede yatırım yapmak istiyoruz. Ben sizden ruhsat istiyorum, ben o ruhsatla yatırım yapacağım, rafineri kuracağım' dedim. Nerde kuracaksın dedi? Ceyhan'da dedim. Hayır olmaz orayı Çalık Grubu istiyor dedi. Ben de Çalık da kursun ben de kurayım dedim. ama kabul etmedi."

Bu sözler daha sonra Doğan Grubu manşetlerine taşınmıştı. Ancak Erdoğan o gün izin vermediği Rafineri iznini şimdi ani bir kararla verdi.Erdoğan'ın Aydın Doğan'la beraber Ülkü Güney'in oğlunun düğününde nikah şahidi olması sonrası başlayan "barış dönemi" böylece hasat mevsimine girdi.


Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) Ceyhan'da rafineri yapımı için yaptığı başvuruda sorun yaşayan Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi'nin (POAR) lisans almasının önünü açan bir görüş bildirdi.

Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, Enerji İşleri'nin EPDK'ya ilettiği görüşün bağlayıcı olmamakla birlikte, bugüne kadar POAR'ın başvurusunu bloke eden tebliğ ile bunda değişiklik öngören taslak halindeki yönetmelikte yer alan düzenlemelerden farklı önerilerde bulunulduğunu söyledi. Söz konusu yetkili şu bilgileri verdi:

?Enerji İşleri'nin görüşünde, mevzuatta elektrik üretimi için yapılan başvurulara öncelik verilmesine ilişkin düzenleme olduğu hatırlatılıyor ama bu piyasaya yönelik başvurularda kurulacak tesisler açısından bir değerlendirme gerektiğinin altı çiziliyor. Başvuru sahibinin araziye sahip olması ya da başvuru sıralaması değil, yapılacak tesisin (rafineri, elektrik santralı, doğalgaz santralı) durumu, bunların başka bir yerde yapılıp yapılamayacağı, tesis açısından bölgenin önemli olup olmadığı gibi noktalara bakılması öneriliyor.?

Aynı yetkili, POAR'ın rafineri yapmayı düşündüğü arazide Diler İnşaat'ın planladığı elektrik santralının yerinin kaydırılabileceğini belirtti. Yetkili, Enerji İşleri'nin görüş yazısında, aynı araziye yapılması planlanan tesisler arasında herhangi bir farklılık yoksa başvuru sıralamasına bakılmasının önerildiğini de vurguladı.

REUTERS

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber