Burnu kanayınca hastalıkları başladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Kasım 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli büyükelçi, MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan'ın 2007'de kürsüde burnu kanayınca sağlık sorunları başladı. Aktan'ın oğlu "Doktorlar elinden geleni yaptı. Ancak teşhiste geç kalındı" dedi..

Emekli büyükelçi, diplomasi ve siyaset dünyasının sevilen isimlerinden, MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Aktan için bugün saat 10.00'da Dışişleri Bakanlığı önünde, 11.00'de ise TBMM'de resmi tören düzenlenecek. Kocatepe Camisi'nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındıktan sonra, Aktan'ın naaşı saat 14.00'te uçakla İstanbul'a gönderilecek. Aktan'ın cenazesi, Büyükada'da son yolculuğuna uğurlanacak. 22 Temmuz seçimlerinde MHP İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya giren Aktan'ın 6 Kasım 2007'de TBMM kürsüsünde konuşurken, aniden burnu kanamıştı. Daha sonra durumunun iyi olduğu açıklanan Aktan, önce Türkiye'de ardından ABD'de tedavi gördü. Son olarak Akay Hastanesi'nde tedavisi sürdürülen Aktan'a yakın zamanda anjiyo yapılmıştı. Kalbinde sorunlar yaşayan Aktan önceki gece hayata gözlerini yumdu.

HASTALIĞI AĞIRLAŞTI

Aktan'ın bir süredir ağır seyreden hastalığı nedeniyle eşi Ülkü Aktan ve kızı yanından ayrılmıyordu. Milletvekilleri ve partililere ise Aktan'ın daha fazla üzülmemesi için ziyaretçi sınırlaması getirilmişti. Vefat haberinin duyulmasının ardından partililer ve Genel Başkan Devlet Bahçeli hastaneye koştu. Aktan'ın oğlu Uygar Aktan, MHP Grup Başkan vekili Oktay Vural ve Başhekim Operatör Dr. Adnan Bulut ile birlikte bir açıklama yaparak, "Hepimizin başı sağ olsun" dedi. Uygar Aktan, kendilerini acı günlerinde yalnız bırakmayanlara teşekkür ederken, şunları söyledi:

'TEŞHİS GEÇ KALDI'

"Ben ve Aktan ailesi babamızı yitirdik. Büyük bir acı ve kayıptır. Türk milleti de çok değerli ve kendisine adanmış bir evladını yitirmiştir. Bütün ömrünü Atatürk Cumhuriyeti'ne adamış, bunun savunuculuğunu yeri geldiği zaman tek başına sonuna kadar sürdürmüş büyük bir devlet adamını kaybettiği için bütün Türk milletine başsağlığı diliyorum. MHP camiasına da bizi sonuna kadar yalnız bırakmadıkları için şükranlarımı ifade etmek istiyorum." Uygar Aktan, teşhisin konulmasında da bir gecikme olduğunu belirtirken, doktorların elinden geleni yaptığını ifade ederek, "Yapılabilecek her şey yapıldı. Takdiri ilahi, buraya kadarmış" dedi. Başhekim Bulut ise Aktan'ın ABD'de bulunduğu sırada 5 ay kadar önce böbrek tümörü tanısı aldığını bildirdi. Aktan'ın daha sonra Türkiye'ye dönerek tedavisine başlandığını anlatan Bulut, son 16 gündür tedavisinin Akay Hastanesi'nde devam ettiğini söyledi. Bulut, Aktan'ın kalp ve karaciğer yetmezliği nedeniyle sabaha karşı saat 02.10'da vefat ettiğini bildirdi.


AB başvurusu yapan ekipteydi

Türk diplomasisinin ve siyasetinin sevilen isimlerinden olan Aktan, Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 7 Ağustos 1941'da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları'nda çalıştı. 1988-1991 arasında Atina Büyükelçiliği, 1985-88 arasında Başbakan Turgut Özal'ın danışmanlığını yapan Aktan, Dışişleri Bakanlığı'nda da Avrupa Topluluğu (AB) ile İlişkilerden Sorumlu Ekonomik İşler Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Türkiye'nin AB'ye tam üyelik başvurusu bu dönemde yapıldı. Cenevre'deki BM bürosunda Büyükelçi olarak 1991-1995 arasında görev yaptıktan sonra 1995 yılında Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi. Tokyo Büyükelçisi iken 1998'te emekli oldu ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Başkanlığı yaptı. AB ile işbirliği içinde "Devlet Reformu" projesini uyguladı ve yolsuzluk araştırmaları projesini başlattı. Radikal gazetesinde köşe yazarlığı da yapan Aktan, MHP'den 22 Temmuz 2007'de İstanbul Milletvekili oldu. Evli ve iki çocuk babasıydı.


MHP 69'a düştü

Dün Aktan için TBMM Genel Kurulu'nun açılışında 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Aktan'ın kaybı ile Meclis aritmetiği de değişmiş oldu. Daha mazbatasını almadan trafik kazasında ölen Mehmet Cihat Özönder ile birlikte İstanbul'dan ikinci milletvekili kaybını veren MHP'nin koltuk sayısı 69'a düştü, boş sandalye sayısı ise 4'e çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber