Sözleşmeli hekime askerlik iznini mahkeme verdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2008 23:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Şanlıurfa İdare Mahkemesi, askerlik için sözleşmeli diş doktoru Yasin Bal'a ücretsiz izin vermeyen Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü'nün söz konusu işleminin yürütmesini durdurdu. Türk Sağlık-Sen tarafından açılan dava sonucunda askerlik için ücretsiz izin alamayan sözleşmeli diş doktoru Yasin Bal, mahkeme kararıyla izinli sayılmış oldu.

Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre diş hekimi olarak çalışan Yasin Bal, askerlik görevine gitmeden önce kurumuna askerlik dolayısıyla ücretsiz izin istediğine dair yazılı başvuru yaptı. Kurumun başvuruyu reddetmesi üzerine Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi konuyu yargıya taşıdı. Davayı görüşen Şanlıurfa İdare Mahkemesi, sözleşmeli personelin askerlik süresince ücretsiz izinli sayılmasına dair bir düzenleme bulunmamasına rağmen askerlik

hizmetinin hak ve sorumluluk olduğunu ifade ederek, mevcut hukuki durumun askerlik hizmetini yapan sözleşmeli personel aleyhine sonuç doğuracak şekilde yorumlanmasının hukuka uygun olmadığı kararını verdi.

Mahkeme kararında, "Dava konusu işlemin uygulanması halinde davacının telafisi güç ve imkansız zararları doğacağı sonucuna varılmıştır" denilerek yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Anayasa ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na göre askerliğin bir hak olduğu kadar bir zorunluluk olduğunu belirten mahkeme, askerlik süresince ücretsiz izinli sayılmamasının hak ve nesafet ilkeleri ile hukuka uyarlı olmadığına karar verdi.

Yasin Bal'ın askerlik görevi nedeniyle 1 Ağustos 2008 tarihinden itibaren izinli sayılmak için 21 Temmuz 2008'de yaptığı ilk başvuru reddedilmişti. Mahkeme kararı ile Bal 1 Ağustos 2008 tarihinden itibaren izinli sayılacak.

Sözleşmeli personel için açtıkları davayla bir mağduriyetin daha önüne geçtiklerini ifade eden Türk-Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Türk Sağlık-Sen olarak sözleşmeli personelin haklarını savunmaya devam ediyoruz. Kazandığımız bu davayla askere gitmek üzere olan sağlık personelini rahatlattık. Toplu görüşmelerde gayretlerimiz ve konuyu gündeme getirmemiz sonucu mutabakata varılan sözleşmeli personellere, eş durumundan tayin, becayiş ve askerlik dönüşü işe başlama gibi hakların verilmesi

konularının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Hükümeti bu konuda acilen harekete geçmeye çağırıyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber